Matolcsy György: Májustól bedurvul az infláció!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzői szerint az eddiginél is komolyabb inflációra számíthatunk májustól: a februári 8,3 százalék után az első félévben az infláció 8 százalék felett marad, sőt kedvezőtlen esetben az árindex 10 százalék fölé is emelkedhet.

A jegybank szerint a tetőzés júliusra várható, a legrosszabb forgatókönyv szerint ekkor 11 százalékos lesz az infláció mértéke. Ezzel évtizedes rekordok dőlhetnek meg. Balatoni András, az MNB igazgatója a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a mutató 2022 vége felé fog érdemben csökkenni.

A jegybank elemzői szerint a legdrasztikusabban az idén az üzemanyagok és a nem feldolgozott élelmiszerek ára emelkedik: az üzemanyagoknál éves átlagban 14-28 százalékos drágulás lesz, ha feloldják az árstopot. A feldolgozatlan élelmiszerek ára 11,5-18,5 százalékkal emelkedhet az ukrán-orosz háború miatt megugró búza- és kukoricaárnak köszönhetően. Az élelmiszerárakat emeli a földgáz árának ötszöröződése is, hiszen a műtrágyákat földgázból állítja elő a vegyipar.

 

A gabona 52, az növényi olajok 117 százalékkal drágultak, míg a cukor 16 százalékkal kerül majd többe.

 

Az ipari cikkeknek már most is 7 százalékos az inflációja, de a jegybank elemzése szerint még körülbelül ugyanennyivel nőhet. A piaci szolgáltatások 6-7 százalékkal emelkedtek, az alkohol- és dohánytermékek pedig 5,9 százalékkal kerülhetnek többe. (Népszava)