Matolcsy György: Nincs tartozása a kormánynak a magánnyugdíjpénztári tagok felé!

0

A Nemzetgazdasági Minisztérium után a jegybank is megerősítette: semmire nem számíthatnak már a volt magánnyugdíjpénztári tagok az államtól.


Matolcsy György jegybankelnök – Forrás: MTI

Korózs Lajos szocialista képviselő nemrég a magánnyugdíj-pénztári vagyonról kérdezte Varga Mihálynemzetgazdasági minisztert. Kérdésének apropója, hogy a Magyar Nemzeti Banknak az államháztartás pénzügyi vagyonáról szóló jelentése a mai napig feltünteti ezt a kötelezettséget. A legutóbbi adatok alapján az idén szeptember 30. állapot szerint az államháztartásnak 2826,1 milliárd forint kötelezettsége van, amely a nyugdíjpénztári átlépések miatti tartozásokból ered.

Most az MSZP-s Tóth Bertalan kérte Matolcsy Györgyöt, hogy tisztázza a helyzetet. Matolcsy írásbeli válasza egy uniós szabályra hivatkozik, amely szerint a pénztári tagok kilépése és a társadalombiztosítási rendszerbe való teljes körű visszakerülése nem befolyásolhatja az államháztartás egyenlegét, ezért a kilépés során az államháztartás részére átadott eszközöket előlegként kell elszámolni. Ez az előlegként elszámolt technikai tétel jelenik meg az MNB statisztikáiban az államháztartás tartozásaként és a háztartások követeléseként.

Mint írta, „az előleg kivezetése a statisztikákból az elszámolási szabályok szerint a jövőben a kapcsolódó nyugdíjfizetésekkel arányosan történik”, vagyis legalább egy halvány ígéret van arra, hogy amikor az érintettek nyugdíjba mennek, kaphatnak több nyugdíjat. Csakhogy mivel nincsenek egyéni számlák, a kormány pedig már elköltötte a pénzt, senki nem tudja, hogy ez hogyan válhat valóra, írta a lap.

(hvg.hu)