Matolcsy: Nem zárható ki a teljes államcsőd

A Fővárosi Közszolgáltatói és Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége szerint bekövetkezhet akár a legrosszabb forgatókönyv is.

Szerintük beláthatatlan következményei lehetnek a kata és a rezsicsökkentés megváltoztatásának.

Akár államcsődhöz is vezethet a kata adózási forma egyeztetés nélküli megváltoztatása, valamint az emberekre zúdított brutális, ebben a formában vélhetően jogszerűtlen rezsidíjmódosítás

– véli a Fővárosi Közszolgáltatói és Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (FÖX).

A szövetség közleményében felszólítja a kormányt, hogy függessze fel mindkét intézkedést, és kezdjen érdemi egyeztetést a társadalom csoportjaival, köztük a szakszervezetekkel.

A FÖX emellett július elsejétől visszamenőleg húszszázalékos béremelést követel a közszolgálatban dolgozóknak.

A szakszervezet szerint a két intézkedés katasztrofális helyzetet teremt a magyar munkavállalók, családok többségénél, főként azért, mert „munkahelyek tömeges megszűnésével, emberek millióinak kilátástalan helyzetbe kerülésével és nyomorba dőlésével” jár.

Egy ilyen helyzet végső soron államcsődhöz vezethet

– szögezi le közleményében a szervezet.

A rezsi esetében a korábbi fogyasztás alapján történő díjszabás ellentmond minden jogszerűségnek – fogalmaznak a közleményben.

A lakosság, köztük a szövetség által is képviselt munkavállalók nem rendelkeznek a döntés hatására sokszorosára emelkedő árak megfizetéséhez szükséges jövedelemmel, így a háztartások ellehetetlenülnek.

Bár egyes területeken béremeléseket jelentettek be, a FÖX szerint ez nem lesz elég, sőt, gyakorlatilag csak időleges tűzoltásról van szó.

A nagy kérdés most az, hogy valóban bekövetkezhet-e az államcsőd, és valóban fizetésképtelenné válhat-e a magyar állam a következő hónapokban…

És erre most minden eddiginél nagyobb esély van.