Matolcsy piszkosul megalázta Orbánt és Vargát!

Románia a térség leggyorsabb felzárkózását mutatta a rendszerváltozás óta, a 17,5 százalékpontos magyar felzárkózási ütem több mint kétszeresét érte el − írta Matolcsy György, a jegybank elnöke a Magyar Nemzetben megjelent írásában. Hozzátette: így a 2020-as, 71,3 százalék fejlettségről a szomszédos országnak történelmi közelségbe került a 74,4 százalékon álló magyar mutató utolérése.

Matolcsy György kifejtette: amikor Románia 1990-ben elérkezett a piaci átmenethez, a térség legalacsonyabb fejlettségi szintjével rendelkezett, az európai uniós átlag 34,3 százalékán állt, miközben a magyaroknál 56,9 százalékot mértek. A múlt évre 37 százalékponttal emelkedett Románia fejlettségi mutatója, az ütem kissé magasabb volt, mint a lengyeleké, a magyar felzárkózási ütem több mint kétszeresét és a cseh felzárkózás csaknem háromszorosát teljesítették − emelte ki.

Matolcsy György szerint a román növekedési modellben gyors a digitális átmenet, a szolgáltatási szektorra épülő növekedés, a magas beruházási dinamika és a termelékenység erős javulása volt a jellemző. A 2010 és 2019 között elért 35,2 százalékos román GDP-növekedés két azonosan erős forrása a tőkebővülés, valamint a termelékenység/hatékonyság emelkedése (TFP) volt, emellett alig kapott szerepet a foglalkoztatás bővülése.

Ezzel szemben a 31,3 százalékos magyar növekedésben a foglalkoztatásbővülés nagyobb szerepet játszott, mint a másik két tényező. A szakember megállapította, hogy a magyar növekedés döntően egy munkaextenzív, a román döntően egy tőkeintenzív növekedési modellre épült 2010 és 2019 között.

A jegybank elnöke szerint a román sikerek egy északi modell erősségeiből, a kockázatok viszont egy déli gazdaság gyengeségeiből erednek.

Érdemes erősítenünk ott, ahol a román modell jobb, de nem szabad feladni az egyensúlyi növekedés magyar előnyeit

− összegezte Matolcsy György.