Matolcsyék bőven megjutalmazták magukat

0

Ezt sem a kórházak kapták.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 757 “kiemelkedő teljesítményt nyújtó” munkavállalója részesült idén karácsonyi jutalomban – tudta meg a 24.hu.

A jegybanki dolgozók között összesen

460,5 millió forint közpénzt

osztott szét a Matolcsy György vezette intézmény, fejenként átlagosan nettó 537 ezer forintot kaptak a hivatalos fizetésükön felül.

Az MNB tájékoztatása szerint “a korábbi évek gyakorlatának megfelelően” részesítették jutalomban a munkatársakat, akiknek több mint 80 százaléka nem vezető beosztású személy.

Mint írták, a jutalmakról a munkáltatói jogkör gyakorlója a szakterületek vezetőinek javaslata alapján döntött.

A jutalmak összértéke az elmúlt években meredeken emelkedett:

2017-ben 151 milliót,2018-ban 339 milliót,2019-ben pedig már 460 milliót osztottak szét a jegybankban.

A lap kérdésére közölték, hogy Matolcsy György jegybankelnök és az MNB alelnökei, valamint a Monetáris Tanács tagjai a szokásos havi béren felül nem kaptak jutalmat.

Matolcsy havi alapbére egyébként ötmillió forint.

A korábbi évekhez képest durván emelkedő karácsonyi bónuszt az MNB azzal magyarázta, hogy a jegybank

” kétszer is rekordösszegű osztalékot fizettet be a költségvetésbe, az MNB működése nem jelent terhet a központi költségvetésnek, vagyis az adófizetőknek.

Az MNB a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkavállalók részére kifizetett jutalmat tehát a gazdaságos működéséből fakadó eredményéből, nem pedig adófizetői pénzekből biztosította.”

Utóbbi mondat egyébként nem igaz, mivel a Magyar Nemzeti Bank összes bevétele és kiadása, vagyis a teljes költségvetése közpénznek minősül.

Tegnap írtunk róla, hogy a teljes állásban dolgozó mentősök 37 ezer, a félállásban dolgozók pedig 3700 forintot kaptak karácsonyra.

(Nyugatifény)