MÁV elleni tüntetés a Keleti pályaudvaron

0

Csütörtök este hattól mintegy 300-400 ember tüntetett a Keleti pályaudvar előtt a MÁV működése és a vonatközlekedési problémák miatt – derül ki a hvg.hu helyszíni riportjából. A Közlekedő tömeg nevű egyesület, vagyis az utasok által szervezett megmozdulást a Facebookon eredetileg délután öt órára hirdették meg, csakhogy egy órát késtek, aminek az oka a szervezők szerint a MÁV iránti szolidaritás volt.

A résztvevők többsége két problematikus vasútvonal, a Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Cegléd-Szolnok utasai közül kerültek ki, de megjelent a MátészalkaLeaks nevű blog egyik csigajelmezt viselő aktivistája is, akitől 400 forintért csigakitűzőt lehetett vásárolni. Azután kerítettek sort a tüntetésre. hogy nap mint nap egymást érik a hírek a vonatok késéséről, ami pedig a MÁV működését illeti, nemrég derült ki, hogy a Nyugati pályaudvaron munkaerőhiány miatt estére bezárják a jegypénztárakat. Az ezt kísérő felháborodásban Loppert Dániel MÁV-szóvivő politizálással vádolta meg az utasok egy részét.

Csütörtökön este 6 órára a Keletihez szervezett tüntetést a MÁV körüli problémák miatt a Közlekedő Tömeg és a vonatot korábban csigajelmezben lefutó Mátészalkaleaks csoport. Szolidaritásból egy órás késéssel kezdték az eseményt, és elmondták, hogy nem politikai okokból vannak itt, mint ahogy azt a MÁV kommunikációs igazgatója állította, mert október 13-a után újra tüntetni fognak, ha a MÁV nem teljesíti követeléseiket./Kép. hvg.hu

A vonatoknál csigajelmezben is gyorsabban futó aktivistájáról ismert MátészalkaLeaks azt követelte, hogy állítsák vissza a 80 kilométer per órás sebességet a Mátészalka és Debrecen között, jelenleg ugyanis ezen a vasútvonalon jóval lassabban járnak a vonatok. Gyöngyösi Máté, a Közlekedő Tömeg elnökségi tagja a tüntetésen emlékeztetett, eddig még soha nem fordult elő, hogy utasok, és nem adolgozók vagy szakszervezetek tüntettek a MÁV ellen. Összeállítottak egy 5+1 pontos listát is, amely szerint:

– XXI. századi utastájékoztatást.
– tisztaságot.
– több jegypénztárost és működő automatát.
– megfelelő karbantartást.
– minőségellenőrzéseket
– és kártérítést követeltek minden 15 percnél többet késő elővárosi vasút utasának.

A tüntetők továbbá reagáltak Loppert Dániel, a MÁV kommunikációs igazgatójának szavaira, miszerint “a tüntetők csak október 13-áig lesznek tüntetők, utána ismét utasok lesznek”. Gyöngyösi erre azt mondta, hogy lássák, hogy ez nem így van, megígérjük, hogy ha a MÁV két hónapon belül nem teljesíti a követeléseinket, akkor újabb tüntetést szervezünk.