Meddig tűrtök még: Itthon kígyót-békát kiabált a kormány a tervre, Brüsszelben csendben megszavazta!

0

Angela Merkel és Emmanuel Macron nemzetállamok elleni nagy tervének nevezte Orbán Viktor az uniós hatervédelmi szervezet, a Frontex megerősítését – amit hétfőn kormánya képviselője is támogatott.

A magyar kormány brüsszeli állandó képviselője hétfőn jóváhagyta az európai határ- és parti őrség (Frontex) megerősítését. Ekkor szavaztak az uniós kormányokat az EU-ban képviselő nagykövetek a javaslatról, amely szélesebb jogkörrel ruházza fel az EU határőrizeti ügynökségét, a Frontexet.

Erről a tervről tavaly ősszel – és azt követően is – Orbán Viktor azt mondta: ez valójában a nemzetállamok elleni támadás, mivel így akarják kivenni tagállami hatáskörből a határvédelmet. A kormányzati kommunikáció a Frontexet gyakorta vádolta bevándorlásszervezéssel. A kormányhoz ugyancsak közel álló Alapjogokért Központ pedig úgy vélte: “félő, hogy az azonos sztenderdek kialakítására azért törekszik az EU, hogy a nemzeti intézkedéseket ellehetetlenítve megkönnyítse a csatlakozást az ENSZ globális migrációs csomagjához.”

Mindezek ellenére a magyar kormány is jóvá hagyta hétfőn a terveket. Ezek szerint a Frontex személyi állományát 2027-ig fokozatosan tízezer főre bővítenék, a költségvetését 2021 és 2027 között közel megháromszoroznák, a szárazföldi határok védelmére járműveket, a Földközi-tengeri határ védelmére hajókat, a kitoloncolt menedékkérők visszaszállítására pedig repülőgépeket szereznének be. A Frontex együttműködne a Európai Unió Menekültügyi Ügynökségével (EASO), amelynek az a feladata, hogy segítse a tagállamokat a menedékkérelmek elbírálásában.

Extrém bevándorlási nyomás esetén a Frontex segítene a nemzeti határőrségeknek a menedékkérők fogadásában, a kérelmek elbírálásában, és a védelemre nem jogosultak visszaküldésében.

Kétségtelen: a kormányzati kommunikáció nem verte nagy dobra, hogy folyamatosan támadott tervre adta áldását.

Forrás: index.hu