Medvegyev szerint a Nyugat kényszeríti Putyint a katonai támadásokra Ukrajna ellen

Oroszországot az Egyesült Államok és a NATO fellépése kényszerítette katonai beavatkozásra 2008-ban Grúziában, és 2022-ben is Ukrajnában – írta a Telegramon Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője.

Azt írta: 2008-ban „az állampolgárok védelme érdekében” küldtek katonákat Grúziába, de az a fellépés egyben egyfajta jelzés volt az Egyesült Államok és a NATO részére is, hogy oda kell figyelniük Oroszország aggályaira.

Ezt a jelzést ők nem vették figyelembe vagy nem értették meg, és folytatták a „rendkívül veszélyes tevékenységüket” – fogalmazott Medvegyev, majd hozzátette:

Ezért 2022-ben Oroszországnak sokkal keményebben kellett fellépnie.

A volt elnök mindeközben a TASZSZ hírügynökségnek is adott egy interjút, amelyben azt mondta, hogy szerinte Grúzia és Ukrajna esetében is megpróbálták békésen,

 

„a tárgyalóasztalok mellett” rendezni a konfliktust, de mivel ez nem vezetett eredményre, ezért „Oroszországnak nem volt más választása”.

 

Hozzátette azt is, hogy szerinte a NATO „álszent” módon viselkedik Grúzia és Ukrajna esetében is, amikor azt közli velük, hogy „tárt karokkal” várják őket.

Úgy fest, hogy ezekben az ígéretekben már egy bizonyos borotválatlan, zöld pólós kijevi fickó sem hisz

– mondta Medvegyev, utalva ezzel Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre.