Még ilyet! Elmaradjon az érettségi?

Maruzsa Zoltán bejelentette, hogy megtartják az érettségi vizsgákat

Az államtitkár közölte, hogy mindent megtesznek azért, hogy a vizsgákat idén se kelljen elhalasztani.
Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár foglalta össze az oktatás helyzetét az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. Közlése szerint az óvodákban és általános iskolákban továbbra is hagyományos tanrendben folyik az oktatás, míg a középiskolákban februárig digitális oktatás van érvényben.
Az Operatív Törzs kedden 42 óvodában rendelt el rendkívüli szünetet, így jelenleg az óvodák 1,4 százalékában van kényszerpihenő, míg 79 általános iskolában, vagyis az intézmények 3 százalékában rendelték el a távoktatást.

Megjegyezte, hogy petíció indult az érettségi elhalasztása érdekében de ezt nem javasolják, mivel a felvételi és az érettségi szorosan összekapcsolódik, és káoszt eredményezne a halasztás. Hangsúlyozta, hogy idén, ahogyan tavaly is, mindent megtesznek azért, hogy a vizsgákat ne kelljen elhalasztani, mivel mindenkinek az az érdeke, hogy az érettségit megtartsák. A tavalyi tapasztalatok szerint bonyolítják le az írásbeli érettségiket, a szóbelik kellő távolságtartással szintén megtarthatóak. A tavalyi vizsgákon egyébként sehol nem alakult ki fertőző góc. Maruzsa leszögezte, hogy a vizsgákra a tanulókat fel kell készíteni. Szerinte a tavalyi tapasztalatok is azt mutatják, hogy ezt digitális munkarendben is el lehet végezni, hiszen a tavalyi érettségi eredmények megfeleltek a korábbi évek átlagának, és nem romlott a tanulmányi teljesítmény. Ahol szükséges, speciális felkészítőket szervezhetnek az iskolák az érettségizőknek, hiszen se a diákok, se a tanárok nincsenek kitiltva az iskolákból. Van arra lehetőség, hogy a kötelező érettségi tárgyakból elkezdjék a jelenléti oktatást. A középfokú felvételikről elmondta, hogy azokat szintén megtartják: 535 helyszínen tartanak írásbeli vizsgát, 75 ezer diáknak.     Müller Cecília országos tisztifőorvos a friss járványügyi adatokat ismertetve elmondta, hogy újabb 696 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 344 352-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 128, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 853-ra emelkedett. A legfiatalabb áldozat 50 éves, a legidősebb 90 éves volt. A gyógyultak száma jelenleg 209 852, az aktív fertőzötteké pedig 123 647. Kórházban 5 005 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 356-an vannak lélegeztetőgépen. Hétfő estig összesen már 78 579 fő kapott koronavírus elleni oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint 6642 idősotthonban lakó és dolgozó. Kedden újabb vakcinaszállítmányok érkeznek, amelyek 51 ezer ember oltását teszik lehetővé. Müller Cecília közölte, hogy megérkezett Magyarországra a Pfizer-BioNTech újabb vakcinaszállítmánya, amely 47 385 személy oltását teszi lehetővé. Elmondása szerint a ma érkező Moderna vakcinája hasonlóképpen működik, mint a Pfizeré.
– Semmiféle genetikai állományba nem épül be– emelte ki.

A hatásmechanizmusuk hasonló, de a tárolás, szállítás egy kicsit egyszerűbb a Moderna esetében. Azt elég mínusz 20 fokon tárolni, ezen körülmények között fél évig felhasználható. Felolvasztás után hűtőben még 30 napig tárolható. A Moderna ampullája tíz adagot tartalmaz, és nem kell feloldani. Az oltóanyag 18 év felett adható be, és 28 napos különbséggel kell beadni az első és a második védőoltást. Ez némi különbséget jelent a Pfizer 21 napos előírásával szemben. Leszögezte, hogy nincs olyan vakcina, ami 100 százalékos biztonsággal megvéd a fertőzéstől, de bizonyosan megvédenek a betegség súlyos lefolyásától. Kérte, hogy mindenki legyen türelemmel, aki még nem kapta meg a védőoltást. Felhívta a figyelmet arra, hogy a pedagógusok mintájára a szociális alapszolgáltatásban, és a gyermekvédelemben dolgozókat is letesztelik koronavírusra. A vizsgálat önkéntes, de regisztrálni kell rá, erről itt írtunk.
Kiss Róbert alezredes közölte, hogy már a szerbiai beutazáshoz is 48 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztre van szükség. 

Hétfőn 184 ember ellen intézkedett a rendőrség, mert nem viseltek maszkot, 319 emberrel szemben pedig a kijárási tilalom megszegése miatt intézkedtek. Tegnap 3871 hatósági házi karantént rendeltek el, így jelenleg 25 532 karantén van az országban. Újságírói kérdés érkezett arról, hogy kombinálható-e a Pfizer, illetve a Moderna vakcinája. Müller Cecília leszögezte, hogy nem kombinálható, mivel erre vonatkozóan nem zajlottak kísérletek. Vagyis ugyanabból az oltóanyagból kell megkapnia mindenkinek a második adagot, amiből az elsőt megkapta. A második adagot mindenkinek félreteszik, aki megkapta az elsőt, mivel a védettséget csak így garantálják a gyártók. Müller Cecília elmondta, hogy amit az Európai Gyógyszerügynökség engedélyez, az biztonságos. Második adagként ugyanazt a mennyiséget kapják meg a beoltottak, mint első alkalommal. Nem hagynak vakcinát felhasználatlanul.
Forrás: Népszava /https://nepszava.hu/3105737_maruzsa-zoltan-bejelentette-hogy-megtartjak-az-erettsegi-vizsgakat