MÉG JOBBAN KÖZPONTOSÍTHATJA A TANKÖNYVPIACOT A KORMÁNY!

Hasonló rendszer körvonalazódik, mint az egyetemek alapítványi kiszervezésénél…

 

“a gonosz csak, akkor győzhet, ha a jók tétlenek maradnak…”

 

Már nemcsak a tankönyvfejlesztésre, iskolák, könyvtárak ellátására, hanem a nyomdai feladatokra is a kormány jelölhet ki neki tetsző cégeket – írja a Népszava.

 

A jövőben már nemcsak az állami tulajdonú Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-vel (Kello), hanem egy külső gazdasági társaságot is bevonva látná el a kormány a tankönyvek előállításával, valamint az iskolai tankönyvrendelés lebonyolításával kapcsolatos feladatokat.

 

A köznevelési törvény nemrégiben elfogadott módosításával ugyanis felhatalmazást kapott a kormány arra, hogy rendeletben jelöljön ki egy (vagy több) gazdasági társaságot az említett feladatokra.

 

 

A módosítás indoklásában mindössze annyi szerepelt, hogy minderre a “költséghatékony és zavartalan tankönyvellátás biztosításához” van szükség, cél, hogy az iskolákba “a nemzeti oktatáspolitikának és az aktuális iskolai követelményeknek megfelelő, jó minőségű tankönyvek kerüljenek”.

 

Azt is kikötötték, hogy a Kellonak mint tagnak legalább minősített többségű befolyással kell rendelkeznie a kormány által kijelölt gazdasági társaságban.
A törvény szövegéből nem derült ki, hogy egy ilyen szervezetnek pontosan milyen szerepe lesz a tankönyvellátásban.

 

A lap érdeklődött az Emberi Erőforrások Minisztériumánál (Emmi), ahonnan azt a tájékoztatást kapták, hogy az említett gazdasági szervezet nyomdai feladatokat láthat el.

 

Így az állami tankönyvek fejlesztésének, illetve a könyvtárak ellátásának feladatához hasonlóan a nyomdai kivitelezési feladatokra is az állam – most már jogszabályban megerősítve – jelölhet ki neki tetsző cégeket, ami a tankönyvellátás és fejlesztés további központosítását jelenti.

 

Az Emmi hozzátette: ilyen társaság kijelölésére most nem volt szükség, mert

 

“az idén szeptembertől használatos tankönyvgyártás rendben zajlik”.

 

Bár a szaktárca szerint csak nyomdai-kivitelezési feladatokra jelölnének ki cégeket, a Népszava tankönyvpiacot ismerő forrásai szerint ez más lehetőségeket is rejt magában.

 

Úgy vélik, olyasmi körvonalazódik, mint az egyetemek alapítványi kiszervezésénél: egy, a jelenlegi kormányhoz hű társaságnak a mintegy kétezer kötetet számláló állami tankönyvállomány szerzői jogait is könnyedén átadhatják, így biztosítani lehet, hogy egy esetleges kormányváltás esetén 2022 után is az utóbbi években kifejlesztett
“nemzeti, keresztény, hazafias szemléletű” könyvek kerüljenek az iskolákba

 

 

– írja a lap.