Sokkoló: Még mindíg keveslik a milliós fizetéseket a magyar focisták!

4

Mintmár tavaly év végén beszámoltunk róla, hogy a magyar csapatokban játszó focisták keveslik a nettó fizetésüket Magyarországon. Budapest, Debrecen, Diósgyőr, Nyíregyháza, Székesfehérvár és mostmár Mezőkövesden is – Elszálltak a magyar focisták fizetési igényei – ezt nyilatkozta a Hír TV-nek a Budapest Honvéd tulajdonosa. Egyre több labdarúgó vár ugyanis már havonta nettó kétmillió forintos vagy annál is magasabb keresetet. A játékos-ügynök is azt mondja, hogy a megkereshető pénzek és a pályán nyújtott teljesítmények nincsenek összhangban, de a közgazdász szerint mivel egyre több a pénz a futballban, így a játékosoknak is több jut. A Blikk tavaly év végi összeállítása szerint Dzsudzsák Balázs a legjobban kereső magyar sportoló. A 30 éves játékos évi egymilliárd forintot tehet zsebre az egyesült arab emírségekbeli al-Vahda csapatánál. A magyar klubok azonban nem tudnának ekkora összeget kifizetni. A honi élvonal legjobban fizetett játékosa jelenleg a Videotonban játszó Juhász Roland, valamint a Ferencvárosban játszó Gera Zoltán – ők havi nyolcmillió forintot keresnek. Múlthét szerdán Szima Gábor, a Debrecen tulajdonosa nyilatkozta, hogy nehéz feladat játékost igazolni, mert aki pár éve nyolcszázezres fizetést kért, az most legalább kétmilliós havi összeget remél. Ön szerint a mai magyar labdarúgásban reálisak ezek a fizetések?

“Nem. Ez egy rövid válasz. Nem”

A korábbi válogatott labdarúgó, jelenleg játékos ügynökként is tevékenykedő Hrutka János szerint a fizetések nincsenek összhangban a teljesítménnyel.

„Olyan mértékeket öltött ez a növekedés, amely nem biztos, hogy jó irányba viszi a magyar labdarúgást, hiszen többen is most már olyan összegeket tudnak megkeresni a hazai labdarúgópályákon, amely nem biztos, hogy teljes mértékben arányban van a teljesítményükkel. Ezeknek a játékosoknak már azért nehéz külföldi csapatot találni, a teljesítményen és a nívón felül, mert nem tudnak annyi pénzt keresni külföldön ezzel a teljesítménnyel, mint amennyit itthon keresnek”

– véli Hrutka János. A Hír TV által megkérdezett sportközgazdász szerint ugyanakkor a klubok bevétel-növekedése mellett természetes, hogy a játékosok fizetése is növekszik.

„A labdarúgó a futballpiac legértékesebb erőforrása, aki előállítja magát a terméket, tehát mondhatjuk azt, hogy a klubok bevételei szinte átfolynak a klubokon, egyből a labdarúgókhoz kerülnek. Mivel tisztában vannak a futballisták azzal, hogy a magyar kluboknak jobbak a bevételei, mint korábban, ezért a bértárgyalásokon is ennek megfelelően fognak alkudni”

– mondta el Szabados Gábor.

 

(OLKT)