Még tél sem volt, máris 54 ember fagyott halálra év végéig Magyarországon!

“Magyarország jobban teljesít”
– hirdették korábban a fideszes plakátok.
A legtöbben fűtetlen lakásukban hűltek ki végzetesen, többnyire magányosan élő, idős emberek.
A fagyhalál kevesebb áldozatot szedett a fővárosban az előző évekhez képest.
2020 December végéig 54-en fagytak meg Magyarországon október eleje óta – közölte a Magyar Szociális Fórum (MSZF), amely előzőleg, november elején 11 áldozatról számolt be.

 

A fagyhalál adatait rendszeresen követő emberjogi fórum szerint az előző évekhez képest kevesebben haltak meg a fővárosban.
Az MSZF ezt a hajléktalanokkal való fokozott törődésnek tulajdonítja, de hozzáteszi, a jelenség még mindig tömeges.

 

A kihűléses elhalálozások területi összetételéről azt írták, az elhunytak többsége kis településeken élt, sokan közülük mélyszegénységben. Korábban városokból került ki az áldozatok többsége – tették hozzá.
A legtöbben fűtetlen lakásukban hűltek ki végzetesen, illetve kórházba szállításuk közben, vagy beszállításuk után haltak meg, mert már nem tudtak rajtuk segíteni.

 

Többnyire magányosan élő, idős emberek haltak meg, ami egyrészt a megélhetési viszonyokra utal, másrészt arra, hogy a szociális gondoskodás még mindig sok kívánnivalót hagy maga után.

 

A Magyar Szociális Fórum korábban jelezte, egy év alatt meg lehetne szüntetni a hajléktalanságot, megerősíteni az idősek gondozását szolgáló szociális hálót, és ezzel kiküszöbölni a fagyhalál két fő okát: a lakhatás hiányát és az ellátatlanságot, ha megvolna hozzá a politikai akarat.

 

via. Magyar Szociális Fórum