Megbénult Budapest az ételfutárok blokádja miatt

Budapesti ételfutárok ismét tüntetést szerveztek, ezúttal hétfő reggel 7 órára, a Margit hídra.
„Itt az idő, hogy a nép végre a kezébe vegye a sorsát, és akkor és ott tüntessen, amikor és ahol igazán fáj Orbánnak és a kormánynak”
– írták posztjukban a demonstrációt szervezők.
    • Kedden elfogadta az országgyűlés az úgynevezett „katatörvényt”, amely módosítja az eddigi kataadózás szabályait.
    • A Momentum szerda délutánra szervezett tüntetést, amelyre több ezren jelezték részvételi szándékukat. A tüntetők egy időre az Oktogont foglalták el, majd az Erzsébet hídon át a Várkert Bazár felé indultak, ahonnan a Karmelita kolostorhoz vonultak.
    • A Kétfarkú Kutya Párt csütörtök délutánra az Erzsébet hídhoz szervezett hídfoglaló pikniket, és bejelentették, hogy mindennap elfoglalják a hidat, de a pénteki tüntetésük után szombaton Facebook-oldalukon azt közölték: „abszolút meghagyják a lehetőséget másoknak”.
  • Szombaton a Mindenki Magyarországa Mozgalom szervezett tüntetést Márki-Zay Péterrel, a tüntetők körbejárták Budapestet, majd a Kossuth téren fejezték be a demonstrációt.
  • Vasárnapra a Nyugati térhez hirdettek demonstrációt, de ott alig húsz ember jelent meg. A jelenlévők szerint többen inkább a hétfői demonstrációra készültek.
  • Az ételfutárok hétfő reggel hét órára hirdettek demonstrációt, a budapesti Margit hídhoz.

8.51

Egy érettségi előtt álló 18 éves fiú is szót kér, aki a katásokkal szolidarít.

8.46

Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő mellett ott van Molnár Áron színész, a noÁr mozgalom alapítója, valamint Osbáth Norbert, a Pamkutya egyik tagja is.

8.44

Jön egy mentő Pestről, a tömeg szó nélkül elengedi. Egyúttal hatalmas tapsot kapnak az egészségügyi dolgozók.

8.42

Az egyik biciklis futár elszavalta a saját versét, majd egy másik futár Petőfi Sándor Dicsőséges nagyurak című versét szavalja, amelyhez annyit fűz hozzá, hogy bár kétszáz éve íródott a mű, most aktuálisabb, mint valaha.

8.34

Az egyik demonstráló elmondta, egy célt már elértek a tüntetésekkel: „a kormány megemelte a rendőrök és a katonák fizetését”, akikért szintén kiállnak a tüntetők.

8.31

Elég volt abból, hogy a kormány folyamatosan egymás ellen akarja fordítani a társadalmi csoportokat, például a fiatalokat a nyugdíjasok ellen, és fordítva. Ebből elég

– mondta az egyik szónok, majd a tömeg rákezdett: „egységet, egységet!”

8.28

Az egyik tüntető keresetlen szavakkal illette a kormányt, majd egyre több minden kerül elő, ami miatt panaszkodnak a felszólalók: oktatás, tanárok hiánya, alkotmánybíróság, lopás.

8.24

A felszólalók szerint a legnagyobb baj, hogy adóév közben, hirtelen kell váltani, amikor a könyvelők szabadságon vannak.

8.17

A tüntetés 9 óráig tart, a program szerint addig mindenki megragadhatja a mikrofont, és elmondhatja, amit szeretne.

8.16

Nem tudom kitörölni a fejemből a képet, amikor láttam egy katás anyukát rettenetesen sírni a szerdai tüntetésen, mert fogalma sincs, hogyan tartja el a gyerekét szeptembertől

– mondta az egyik futár, majd feltette a kérdést: vajon hány ilyen anyuka lehet még?

8.14

A tüntetők azt is sérelmezik, hogy ilyen megszorítások mellett, ilyen nehéz helyzetben is megtartják Európa legdrágább tűzijátékát Magyarországon.

8.11

Az egyik tüntető arról beszélt, hogy szeretett volna szabadságot kivenni, hogy itt lehessen a hétfői tüntetésen szolidaritásból. A főnöke erre csak annyit mondott, hogy az ő nevében is küldje el melegebb éghajlatra a kormányt.

8.07

A nép nevében vagyunk itt. A kormánynak kiabálunk, hogy hallja meg a népet

– mondja az első felszólaló, aki hozzátette, hogy a katatörvény és a rezsicsökkentés miatt vannak a Margit hídon.

8.01

Mostantól ez lesz minden nap

– skandálja a tömeg.

Közben az emberek azt osztják meg egymással, hogyan járnak rosszul a katatörvény módosítása miatt.

7.54

Több villamos már nem megy át a Margit hídon, a tüntetők innentől kezdve csak a mentőt engedik el, ha jön. A biciklis futárok elkezdtek egy jelképes táskapiramist építeni a hídon.

7.50

Felharsant a „mocskos Fidesz, mocskos Fidesz” rigmus is, majd a tömeg azt kezdte el üvölteni, hogy

elég volt!

7.46

Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő is a Margit hídon van.

7.44

A tömeg elengedte a hídon maradt villamost is, amely teljesen üres volt. A tüntetők közben azt skandálják, hogy „jó reggelt, ébresztő!”

7.42

A hídon rekedt autókat a rendőrök próbálják meg kiterelni, megfordítani.

7.41

A villamossínt szabadon kell hagyniuk a tüntetőknek, arra nincs engedélyük, hogy azt is elfoglalják.

7.38

A tüntetők elfoglalták a hidat.

7.30

A tömeg egyelőre a járdán gyülekezik, de most már a Margit híd mindkét oldalán kezdik elfoglalni az utat a forgalom elől. Egyelőre csak a külső sávokban vannak a tüntetők, a két belső sávon zavartalanul halad az autós forgalom, ahogy a 4-es és a 6-os villamos is menetrendszerűen közlekedik.

7.20

Ria, ria, Hungária!

– kiabálták a több száz tüntetőnek támogatásból az egyik elhaladó autóból.

7.18

Autóval érdemes elkerülni a Margit hidat, a tüntetők egy sávot már teljesen elleptek.

7.10

A futárok egy sávot már elfoglaltak, néhány szerencsés autós még át tud jutni a hídon Pestről Budára.

7.00

Egyre többen érkeznek a Margit hídhoz, a futárok egyelőre gyülekeznek.

A hétfő reggelre tüntetést szervező ételfutárok a törvénymódosítás elfogadása napján, kedden kora délután már lezárták egyszer a Margit hidat. Most újabb demonstrációra hívták a kata módosítása miatt elégedetleneket.

Itt az ideje komolyan venni a dolgokat! Elég volt az utcabálból, fesztiválból, elég volt az influenszer politikusokból! Itt az idő, hogy a nép végre a kezébe vegye a sorsát, és akkor és ott tüntessen, amikor és ahol igazán fáj Orbánnak és a kormánynak

– írták a posztban, amelyben hétfő reggelre demonstrálni hívták az embereket, és azzal zárták a bejegyzést, hogy „a magyar nép most előre megy, és nem hátra, és a magyar néppel szemben jelenleg a Fidesz és Orbán Viktor áll.

Szintén hétfőre Szegedre és Debrecenbe is tüntetést terveznek.