Meghalt Andy Vajna és egy fillért sem vitt magával.

0

Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap vasárnap az MTI-vel.

Vajna András György 1944-ben született Budapesten, majd 1956-ban családjával együtt elhagyta el Magyarországot.

Tanulmányait Kaliforniában folytatta, filmpipari tevékenységét pedig a Távol-Keleten kezdte fodrászként és parókakészítőként. Később átnyergelt a mozik működtetésére, és filmforgalmazással kezdett foglalkozni Hongkongban.

A hetvenes évekre már a világ egyik legbefolyásosabb filmforgalmazójává nőtte mi magát,  1982-ben pedig megalakította az Amerikai Filmpiackutató Társulást, amelynek ő volt az elnöke.

Producerként összesen 59 fim fűződik a nevéhez, elsőként az 1978-as A csendestárs című filmet jegyezte, melyet olyan világsikerek követtek, mint a Rambo– és Terminator-filmek, az Evita, az Elemi ösztön vagy a Die Hard. Az 1997 és 2019 között gyártott magyar filmek közül a legmagasabb nézőszámot Andy Vajna filmje, A miniszter félrelép érte el.

LOS ANGELES - JUNE 30:  (U.S. TABS & HOLLYWOOD REPORTER OUT) Producer Andy Vajna (L) and actor Arnold Schwarzenegger talk at the after-party for "Terminator 3: Rise of the Machines" at the Wadsworth Theater on June 30, 2003 in Los Angeles, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images)
Arnold Schwarzeneggerrel. Fotó: Kevin Winter/Getty Images

Magyarországi tevékenysége a kétezres évek vége felé kezdett előtérbe kerülni: 2007-ben Demján Sándorral megalapította nyílt etyeki Korda filmstúdiót, 2011-től pedig Orbán Viktor filmügyi kormánybiztossá nevezte ki.

Gazdasági is közéleti befolyása azonban nem szorítkozott a filmiparra. 2015-ben megvásárolta a TV2 Csoportot, 2016-ban a Rádió 1-et, 2017-ben a Borsot, a Délmagyarországot és a Kisalföldet magába fogaló Lapcom Zrt.-t, újságjait más médiatulajdonosokkal együtt tavaly év végén ő is a kormányzati médiaholdingnak ajándékozta. A TV2 a kormánypropaganda egyik legfontosabb csatornája lett, műsorvezetői a tavalyi választás előtt nyilvános videóban tettek hitet Orbán Viktor mellett.

Hatalomhoz való viszonyát a szerencsejáték-piacon betöltött monopolhelyzete miatt is számos kritika érte: egyedül birtokolta az összes fővárosi kaszinókoncessziót, és még az adózásban is jelentős könnyítéseket más iparágakhoz képest.

Adóügyekben többször is indultak vizsgálatok ellene az Egyesült Államokban, a Wikipedig szerint ügyeinek súlyát „a filmtörténet két leghosszabb auditja és adócsalási vizsgálata jellemzi.” 2001-ben végül a követelt 41,1 millió helyett – ebből 33,7 adóhátralék, 7,4 millió büntetés – 6,5 millió dollár adóhátralékot fizetett.

A Magyar Nemzeti Filmalap Andy Vajnát saját halottjának tekinti.

Forrás és bővebben:https://24.hu/belfold/2019/01/20/meghalt-andy-vajna/?fbclid=IwAR14H9i7sPY1-ZL26zrmsWx_ljMpFN-BE-M2qKYM6iHbZUHBP6eBAM1nzhQ