Meghalt egy agyongyötört kis ország, kínok között üvöltve! (Átirat)

0

Meghalt egy nemzet. Kínok között, üvöltve halt meg.

Vért hányva, csillapítatlan fájdalomban fetrengve szenvedett. Évekig. Egy Európába vezető folyosón.

Már van közlemény is. A beteg menthetetlen volt. Nem lehetett megmenteni az életét.

Elhiszem.

Az emberségét meg lehetett volna menteni.

A méltóságát meg lehetett volna menteni.

A közlemény azt mondta: az EU nem hibázott.

Nem hibázott, amikor átnéztek a fájdalomtól üvöltő nemzeten.

Nem hibázott, amikor nem enyhítettek a szenvedésén.

Az EU protokoll.

Minden rendben volt. Mindent jól csináltak.

Egy ország az Unió folyosóján haldoklott évekig,  ott, ahol segítséget remélt. És nem kapott segítséget Európától

Egy közleményt kapott, hogy minden rendben. Noha Sargentini asszony még felemelte szavát.

De akkor már Magyarország halott volt. Akkor már nem ordított és nem hányt vért. Akkor őt már nem érdekelte, hogy minden rendben volt.

Miniszterek és államtitkárok sora fotózkodik boldogan a csillogóra felújított kórházakban, stadionokban, kisvasúton nemzeti színű szalagok előtt ollókkal. Pózolnak , NER hordákban állták körbe az új alaptörvényt, mely megosztó, kitaszító és gyűlöletre inspiráló.

 “Lám, törődünk veletek. Mindent megteszünk értetek. Fontosak vagytok. Semmi pénzt nem sajnálunk, hogy jobb legyen nektek.”

Számos fotó igazolja, hogy minden tökéletes: ” Magyarország Erősödik” “Jobban Teljesít”

De nincs rajta azokon a fotókon, hogy azt a pénzt az Unió adta. Hogy azt a pénzt semmi másra nem lehetett elkölteni, mint amire adták. Nincs rajta a fotókon, hogy azt a pénzt nem tudták ellopni, szétosztani maguk között korrupt választott gazembereink.

Azokon a fotókon tisztaság van, mosolygó politikusok, hófehér ruhában segítőkész orvosok,tanárok, diákok, rendvédelmiek a biztonság nyugalmában lubickoló betegek, gyerekek, tanulók, fiatalok és boldog emberek  vannak.

Nem látszik a valóság a szemfényvesztéstől amit a NER művel

Olyan fotó nincs, amin mocsokban fürdő vécék vannak.

Olyan fotó nincs, amin saját szarukban, hugyukban fetrengő betegek vannak.

Olyan fotó nincs, amin a kórházak eldugott, demens osztálynak csúfolt alagsori pokol-bugyraiban nyöszörgő öregek vannak.

Olyan fotó nincs, hogy elvett szolgálati és rokkantnyugdíjak vannak.

Olyan fotó sincs, amin stadionokra, új szolgálati autókra, felújított várbeli luxusra, selyemtapétára, magánrepülőgépre költött milliárdok vannak.

Olyan fotó nincs, amin parókiák felújítására, templomok építésére, külföldön élő emberek gazdagítására, más országok nyugdíjasainak eltartására költött milliárdok vannak.

Olyan fotó sincs, amin az ellopott, külföldi magánszámlákra rejtett, magánvagyonok vannak. Közpénzből.
Csak kihízott, vigyorgó politikusok és őket fedező haszonlesők vannak. Csak mindent megmagyarázó szóvivők, sértett közlemények vannak. Hogy minden rendben volt, minden szabályos volt. Minden jól van így, ahogy van.

Csak kiégett, túlhajszolt, robot-üzemmódban működő egészségügyi dolgozók vannak. Csak kialvatlan, a tehetetlenségtől zombivá tompult orvosok vannak. És eleve pályaalkalmatlan, eleve embertelen lények vannak. Az előbbiek igyekeznek átvenni a terheket az utóbbiaktól. Mert kirúgni nem lehet őket, kell a munkaerő. És még jobban kiégnek, mert kevesen vannak, mert nincs felszerelés, nincs pénz, nincs idő, nincs elég szakember.

Nincs felelős. Minden szabályszerű volt. Ez a nemzet  úgyis meghalt volna, menthetetlen volt. Európa folyosójára hányt vért majd felmossa valaki.

Talán a véres lepedőt is ki lehet mosni.

A fájdalmas üvöltést el lehet felejteni.

Minden megy tovább a maga útján.

Minden rendben van, minden szabályszerűen történt.

A stadionok világítását esténként bekapcsolják, a gyep fűtése gond nélkül működik. A csúti elégedett böfögéssel dől hátra a repülőgép ülésében. A gázszerelő luxusgépén van pezsgő és kaviár. A parókakészítő meg tudja venni a kubai szivart. A politikus anyja megkapja a százmilliós támogatást a disznótelephez.

A külhoniak szavazatát meg tudják fizetni. A papok kampánybeszédét meg tudják vásárolni. Az úri kölykök mehetnek táborozni. Minden rendben van.

A többieknek – fideszeseknek és ellenzékieknek meg azoknak, akik szarnak a politikába – ezután is lehet üvöltve haldokolni a kórház folyosóján. Vagy a nedves, szürke lepedőn.

Csupaszon, megalázva, kiszolgáltatottan. A demens osztályon, katéterrel a hólyagjukban, zombivá szedálva. Vagy a saját otthonukban, mozgásképtelenül, segítség nélkül.

A többiek – fideszesek, ellenzékiek és azok, akik szarnak a politikára – továbbra is kivárhatják azt a pár hónapot, vagy évet a csípőprotézis-beültetésig, a gerincműtétig, a hályogműtétig.

Más országokban is vannak az EU előcsarnokában agonizálva.

Minden szabályosan történt, a sorok összezárnak, a közlemények megíródnak, mindenki megnyugszik.
Csak egy nemzet halt meg.

Csak éveken át üvöltött fájdalmában és senki nem volt, aki enyhített volna rajta.
Nem történt semmi különös.

Csak meghalt egy ország. üvöltve. De nem hallották.

 

szerző.: Swan Edgar (KOLOZSVÁRI SZALONNA)/ Átirat (OLKT)