Megint adót emel a kormány, amit az emberekre fognak terhelni a hipermarketek

Székely Sándor, az ISZOMM képviselője szavazott csak ellene, a kormánypártok viszont átengedték a 100 milliárd forint éves árbevétel feletti élelmiszerláncokat célzó különadó emelését – írja a portfolio.hu.

Az állam létrehozná az Élelmiszermentő Központot is, amely begyűjtené a szóban forgó élelmiszert, és koordinálná az újraelosztást, valamint eleme a jogszabálynak az élelmiszermentési bírság fogalmának bevezetése.

Az ISZOMM emlékeztet rá, hogy az élelmiszerpazarlás megfékezésére valóban léteznek karitatív eszközök, azonban ez a donorok és a kedvezményezettek önkéntes együttműködésére épül, semmiképp sem egy törvénybe foglalt, ránézésre is logisztikai képtelenségre, ahogy azt a kormány vázolja. A párt álláspontja szerint a sokadik különadó sokadik emelése tovább szítja az elszabadult inflációt, és gyakorlatilag kinullázza a nyugdíjemelések hatását.

A mostani törvénymódosítás a legnagyobb multiláncokat sújtja, hiszen rájuk szabták az élelmiszermentési bírságot, és emelkedik jövő februártól az általuk fizetendő kiskereskedelmi különadó mértéke.