Megint az a csúnya Brüsszel: Durván beleszállt az Európai Parlament állampolgári jogok bizottságának tagja Orbánba!

1

Szigorú kritikát fogalmaz meg az önkényuralom jegyeit mutató kormányzati gyakorlatokról az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságának az alapvető jogok uniós helyzetéről készült csütörtökön elfogadott jelentése. A nem kötelező erejű állásfoglalásnak az a Frank Engel luxemburgi néppárti EP-képviselő volt a beterjesztője, aki a Fidesz európai pártcsaládjának szinte egyedüli képviselőjeként évek óta következetesen bírálja az Orbán-kormány autoriter politikáját – írja a nepszava.hu.

A kormányzásnak egyetlen európai logikát kell követnie, ami nem más, mint a jogállam és a demokrácia tiszteletben tartása. Ezt minden tagállamtól elvárjuk, nem csak egyes közép- vagy kelet-európaiaktól – nyilatkozta lapunknak a képviselő a szavazás után. Egy demokráciában a hatalmon lévő többség dolga megakadályozni a többség zsarnokságát előidéző túlkapásokat – olvasható a jelentésben, amely egyebek mellett leszögezi: sem a nemzeti szuverenitás, sem a hatalmi szintek közötti munkamegosztás követelménye nem igazolhatja azt, hogy egy tagállam rendszerszintűen figyelmen kívül hagyja az alapvető jogokat. Az állásfoglalás kiáll a szankcionálás lehetőségét tartalmazó hetes cikkelyes eljárás mellett, de leszögezi, hogy a folyamat elindítása nem vezet automatikusan büntetőintézkedésekhez. A szöveg elítéli a civil társadalom és a nem kormányzati szervezetek démonizálását és sürgeti a tagállamokat, hogy támogassák őket. Felszólít a kisebbségek, köztük a nemzeti kisebbségek, valamint a nők és a gyermekek jogainak a garantálására. Élesen bírálja a rasszizmust és a gyűlöletkeltést, beleértve a fajgyűlölő eszméket terjesztő politikai pártokat és vezetőket. A jelentés részletesen kitér a migrációra is, felróva egyes tagállamoknak, hogy az uniós kötelezettségeiket figyelmen kívül hagyva szigorították meg bevándorlási és menekültügyi politikájukat. Európa évszázadok óta a bevándorlás célpontja, és meg kell barátkozni a gondolattal, hogy ez még sokáig így marad – fejtegette lapunknak Frank Engel. Az EU-nak és a tagországoknak az a feladatuk, hogy garantálják a határok megfelelő védelmét, állítsák meg az illegális bevándorlást, viszont a nemzetközi védelemre szorulókat korlátozás nélkül fogadják be és nyújtsanak nekik segítséget. Ugyanilyen fontos a már megérkezettek integrálása a társadalomba – szögezi le a szakbizottság.

“Szolidaritást várunk a tagállamoktól, de nem kötelezhetjük őket a menedékkérők áthelyezésére”

– mondta lapunknak az EP-képviselő, aki szerint a kvótarendszer megbukott.

“Őszintén? Én nem is küldenék menedékkérőket Magyarországra. Ezeket az embereket nem tenném ki annak a bánásmódnak, amit néhány jól dokumentált eset ismeretében feltételezek. Egyszerűen nem érdemlik meg”

– fogalmazott. Frank Engelt megkérdeztük a Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolatairól is. Szerinte a parlamenti választások előtt nem várható fejlemény, mert “bármit csinálunk, az a Fidesz malmára hajtja a vizet, különösen, hogy a média jelentős részét a párt monopolizálta”.

“Meglátjuk, hogy mi fog történni április 8-án és utána. Ha ismét csak a Fidesz kerül kormányra, akkor egyedül fogja viselni a felelősséget. Képes lesz megfelelni az elvárásoknak? Mostanáig ismerjük a történetet.”

 

Frank Engel európai parlamenti képviselő – Fotó: Reuters

 

(Halmai Katalin)