Megint biztosra mentek Orbánék, a kormány saját magával konzultálhat az EU-s pénzek elköltéséről!

Nem is kell túlzásba vinni. A fideszes srácok egymás között gyorsan megbeszélik, hogy minden kormánypárti, túlárazott (vagy meg sem valósuló) beruházás tökéletesen rendben volt és minden törvényi feltételnek megfelelt. Csodálatos felügyelő bizottság lesz, ahol az őket ellenőrző emberek szinte mindegyike a saját, hozzájuk lojális tagokból áll.
Már a látszatra is csak ímmel-ámmal figyel oda a Fidesz. Létrehozták az uniós pénzeket felügyelő bizottságot, apró szépséghiba, hogy a testület tagjai óriási százalékban kormánypártiak, vagy kormányközeliek. Biztosra mentek. Ugye sejthetjük, mennyi “gyanús” ügyet fognak feltárni a saját holdudvarukban?
A magyar helyreállítási tervet még el sem fogadták, de tavaly novemberben megalakult annak a Monitoring Bizottsága, amelynek az a feladata, hogy figyelemmel kísérje és véleményezze az uniós támogatásból megvalósuló reformok és beruházások végrehajtását – írja a Népszava.
Magyarországnak 2021-2026 között 2511 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás járna az EU járványügyi gazdaságélénkítő alapjából, azonban a tervből az Európai Bizottság hiányol bizonyos antikorrupciós és igazságszolgáltatási intézkedéseket, így még folynak az egyeztetések. Addig a magyar kormány hitelből finanszírozza az uniós forrásokat, és létrehozta terv teljesítését ellenőrző Monitoring Bizottságot, amelynek működéséről és összetételéről rendeletben döntött.
A bizottságban 38 szavazati joggal rendelkező küldöttnek a fele a kormányt, másik fele a civil szférát képviseli, de az utóbbiak között többen kormányközeliek. A lapnak Jávor Benedek, Budapest brüsszeli képviseletének a vezetője azt mondta, az Energiaklubon, a Siketek és Nagyothallók Szövetségén és egy-két másik egyesületen kívül kevés érdemi szakmai szervezet van a listán. Azt is megjegyezte:
a kormány leginkább saját magával fog konzultálni a brüsszeli pénzek elköltéséről.
Jávor azt is hozzátette, a fővárost és a legtöbb ellenzéki vezetésű települést tömörítő Magyar Önkormányzatok Szövetségét sem hívták meg az ellenőrző testületbe, míg fideszes politikusok által irányított önkormányzati ernyőszervezeteket igen.