Megint csak a tervezgetés, cselekedni mikor fognak?

0

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján elhangzottak először röviden.

Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője azt mondta: “most érkeztünk el ahhoz az esetszámhoz, amikor már el kell gondolkodni korlátozó intézkedéseken.”
A tervek szerint a magyar határátkelőhelyeken szűrni fogják az Olaszországból érkező utasokat. Megmérik a testhőmérsékletüket, és kikérdezik őket.

Aki külföldről érkezik haza, attól egyelőre azt kérik, hogy 14 napig maradjon otthon és távol a közösségektől. Ne menjen dolgozni vagy oktatási intézménybe.
Az operatív törzs azt javasolja a kormánynak, hogy a zárt helyen tartott sportrendezvényeket ne tartsák meg. A kormány szerdán ülésezik.
Az óvodáktól és iskoláktól azt kérik, hogy ne szervezzenek rendezvényeket március 15. alkalmából.

A 60 év felettiek kerüljék a közösségi rendezvényeket, ne menjenek jelentős tömeget vonzó eseményekre.
A kormány 8 milliárd forintot különített el a védekezésre. Ezt főként olyan eszközök beszerzésére fordítják, amelyek szükségesek a védekezéshez. Ha ez a pénz kevés lesz, a kormány újabb erőforrásokat csoportosít át.

Több mint 1600 lélegeztetőgép van az országban. Elkészültek a tervek arra, hogy – amennyiben szükséges – ezeket milyen ütemben tudják felhasználni. Raktáron is van még legalább 20 gép.
Több kórház kapott határozatot arról, hogy szabadítson fel plusz kapacitásokat vagy alakítson ki karantént. Ezért ürítik ki jelenleg a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi klinikai tömbjének egy részét is.

A Bajcsy-Zsilinszky kórház tizenhat orvosa és ápolója valóban karanténba került. Ők kerültek közvetlen kapcsolatba az egyik igazolt koronavírus-fertőzöttel, egy 70 éves férfival, de a tesztek eddig egyiküknél sem igazolták a fertőzést. Hamarosan újra tesztelik őket. Azt a férfit is vizsgálják, aki a kórteremben a beteg mellett feküdt.
Az eddigi hírek szerint a 70 éves férfi külföldről hazaérkezett fiától kaphatta el a fertőzést. Az országos tisztifőorvos most azt mondta: a fiú nem is találkozott az apjával, lehetséges, hogy a feleségtől fertőződött meg. A fiú viszont az Indexnek korábban is határozottan állította, hogy itthon találkozott az apjával.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta: az igazolt fertőzöttekkel kapcsolatba került személyeket egyenként tesztelik koronavírusra. A kórokozót azonban nem könnyű kimutatni. Az azóta már fertőzöttnek számító iráni diákok első tesztjei negatívak voltak, és ha elengedték volna őket a karanténból, akkor megfertőzték volna a környezetüket.

Az országos tisztifőorvos határozottan cáfolta, hogy a Dél-pesti Centrumkórházban kialakított karanténban lévő egyik iráninak azt mondták volna: társainak ne árulja el, hogy pozitív lett a tesztje, mert nem tudják máshol elhelyezni.

Müller:

“Ezt kerek perec visszautasítom. Amikor pozitívvá válik valaki, attól betegnek tekintendő és elkülönítésre kerül.”

Elkészült a koronavírusra vonatkozó hazai eljárásrend 5. változata. Ezt már kedden reggel ki akarták adni, de a WHO és az európai ECDC ma 15 órára telefonkonferenciát hívott össze a jelenlegi járványügyi helyzet értékelésére. Ezután jelenik meg a frissített protokoll.