Megint rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma

0

Ha síszezon, akkor rendszeresen még több magyar dolgozó talál munkát Ausztriában, így volt ez az idén is. Megint megdőlt a rekord, de az osztrákok azzal számolnak, hogy már nem sok tartalék van. Magyarországon és más térségbeli országokban ugyanis nem maradt szabad munkaerő. Hacsak az állásban lévők le nem lépnek – írja a Privátbankár.

Februárban 91 523 fővel ismét minden eddigi rekordot megdöntött az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma. Az eddigi rekord 529 fővel alacsonyabb volt ennél, egyébként januárban állították fel. Majdnem minden télen és nyáron, a két idegenforgalmi csúcson rekordok szoktak kialakulni, ahogy azt első grafikonunk is mutatja.

Más országok polgárainak száma egyébként ezúttal jobban nőtt, a románoké például 866, a németeké 747, a hollandoké 706 fővel, a magyarok iylen szempontból csak harmadikak. A németek egyébként még mindig többen vannak, mint a magyarok, 101 500 fő közelében, de erősen közelítünk hozzájuk (második grafikon).

Németországban ma a “gazdasági bölcsek” (a német kormány mellett működő öttagú tanácsadó testület) kiadott egy prognózist, amelyben javítottak a kilátásokon. Az eddigi 2,2 százalékkal szemben most már 2,3 százalékos gazdasági növekedést várnak erre az évre, 2019-re pedig 1,8 százalékra számítanak.

Rengeteg külföldit várnak a németek

Legfontosabb kereskedelmi partnerünk növekedése Magyarország számára önmagában is érdekes, de a munkaerőpiaca még inkább. Veszélyeket látnak ugyanis a Brexitben, az amerikai védővámokban, de a munkaerő-hiányban is. Ha minden jól megy, jövő év végéig 1,1 millióval több foglalkoztatott és negyedmillióval kevesebb munkanélküli lehet az országban – a különbség nagy része alighanem külföldi lesz. Ezzel szépen nőnek majd az adó– és járulékbevételek is, többlet lesz a költségvetésben.

Már mindenütt keresnek embert

Eközben az osztrák vállalatok a jó gazdasági növekedésnek köszönhetően fokozottan vesznek fel új munkaerőt – tudósított az osztrák Die Presse. A német nyelvű országokon kívül Nyugat-, Észak- és Kelet-Európában is előszeretettel toboroznak. Némelyek még Észak-Amerikában, Kínában és Indiában is körülnéznek.

Az osztrák munkaügyi hivatal, az AMS prognózisa szerint Ausztriában a következő években folyamatosan csökkenni fog a munkaerő-kínálat. Azokban az országokban ugyanis, ahonnét eddig sok dolgozó érkezett, majdnem teljes a foglakoztatás, így már kevesebben fognak hozzájuk menni dolgozni.

Kevesebb magyar maradt, aki kimehetne?

“Csehországban a legalacsonyabb a munkanélküliség az egész EU-ban, de Németországban, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában is az ausztriai 5,5 százalék alatt van (EU-módszerrel számítva, 2018. január)” – írják. A csehek, lengyelek és románok alacsony munkanélküliségi adata azonban nagyrészt annak köszönhető, hogy sokan elmentek külföldre dolgozni.

Így a fiatalok és magasan kvalifikált dolgozók távozása miatt demográfiai helyzetük sokkal rosszabb, mint az osztrákoké. Ausztriában 2010 és 2017 között 400 ezer fővel nőtt a munkaerő-kínálat, ennek nagy része külföldieket jelent.

Forrás és az elemzés további folytatása itt:https://szakszervezetek.hu/hirek/13759-megint-rekordot-dontott-az-ausztriaban-dolgozo-magyarok-szama