Megjelent a rendelet, így változik az üzemanyagárstop

A kormány hozzányúl a stratégiai kőolajkészlet egy részéhez, és szigorítja a kedvezményesen tankoló autósok körét.
Az erről szóló rendelet már megjelent a Magyar Közlönyben, és hatályba is lépett.

A kormány úgy döntött, hogy a 480 forintos garantált árat a magántulajdonú gépjárművekre, mezőgazdasági erőgépekre és a taxikra tartják fenn. Gulyás Gergely szerint az ellenőrzés könnyű és gyors a forgalmi engedélyek segítségével.

Piaci áron tölthetők azok a járművek, amelyek 7,5 tonnát meghaladó tehergépkocsik, külföldi rendszámú járművek és a taxiszolgáltatást nyújtók kivételével a nem természetes személy által üzemben tartott járművek.

Mollal folyamatos kapcsolatban van a kormány, a karbantartás minden részletéről tájékoztatást kapnak.

A készletfelszabadításról szóló rendelet azt tartalmazza, hogy augusztusban 155 kilotonna, 184 millió liter dízelgázolaj kerül felszabadításra. Ez a teljes készletnek az egynegyede.

Megjelent a Magyar Közlönyben a módosított rendelet az üzemanyagárstopról. Ennek értelmében az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt

  • külföldi rendszámú jármű,
  • a személygépkocsival díj ellenében végzett, közúti személyszállításról szóló 176/2015. (VII. 7.) Korm. rendelet szerinti személytaxi-szolgáltatást nyújtó jármű kivételével a jármű forgalmi engedélye szerint nem természetes személy által üzemeltetett jármű vagy
  • nem az üzemanyagtöltő állomáson töltött jármű üzemanyagtankjának töltése céljából értékesítik.

A rendelet július 30-án 12 órakor hatályba lépett.

Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője vagy annak képviselője jogosult ellenőrizni a gépjármű forgalmi engedélyének segítségével legalább a töltött gépjármű rendszámát, gyártmányát, típusát, színét és üzembentartóját annak érdekében, hogy tőle elvárható gondossággal meggyőződjön a töltött gépjármű hatósági áron való töltésének jogszerűségéről – áll a rendeletben.

Mint írják, hatósági áron való töltés esetén az  üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője vagy annak képviselője jogosult a forgalmi engedélyen lévő vonalkód leolvasására vagy a gépjármű rendszámának feljegyzésére és számítógépes rendszerében a hozzá tartozó bizonylattal visszakereshető módon való tárolására.

Amennyiben az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője az adatokat rögzíti, úgy azokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére továbbítja adóügyi ellenőrzés céljából.