Megjelentek a maszkviselés pontos részletszabályai!

Mutatjuk, pontosan milyen rendelkezések lépnek életbe éjféltől:
Csütörtökön a kormányinfón jelentették be a zárt térben való maszkhasználatot és más intézkedéseket, most a Magyar Közlönyben is kihirdették a rendelkezéseket.
A friss kormányrendelet értelmében a következő zárt terekben kell maszkot viselni péntek éjféltől:
– boltokban,
– bevásárlóközpontokban (kivéve az irodákban, – üzemi helyiségekben és sportolásra használt helyiségekben),
– előadóművészeti eseményeken (színház, tánc, zene), függetlenül attól, hogy nyilvánosak-e vagy sem, kivéve a fellépőknek,
– mozik, múzeumok, könyvtárak, archívumok, közművelődési intézmények, levéltárak, közigazgatási szervek, posták olyan részein, ahol vendégeket, ügyfeleket fogadnak,
– sportrendezvényeken (kivéve a sportolók, edzők, bírók),zárt térben tartott zenés-táncos rendezvényeken, kulturális eseményeken, falunapokon az ott dolgozóknak,
– edzőteremben, uszodában, fürdőben, jégpályán, szálláshelyen, vendéglátóhelyen az ott dolgozóknak. Vagyis ezeken a helyeken a vendégeknek nem kötelező felvenni.
– A bölcsődékben, iskolákban az igazgató alakíthatja a maszkviselés szabályait, és a vallási szertartásokon sem írták elő alapjáraton.
A hat éven aluliaknak, a pszichoszociális fogyatékossággal és autizmus spektrumzavarral élőknek nem kell maszkot hordaniuk.
A maszkviselés újbóli bevezetését csütörtökön jelentette be Gulyás Gergely miniszter, miután szakértők hetek óta többször figyelmeztettek a fontosságára. Gulyás szerint a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv valósult meg a járvány negyedik hullámában.
További intézkedések: az egészségügyi dolgozók nem mondhatnak fel, és kötelesek felvenni a harmadik oltást, ha már legalább 180 nap eltelt a második óta; valamint a Miniszterelnökség, a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Miniszterelnöki Kormányiroda dolgozóinak kötelező beoltatni magukat.