Megjött a gázszámla egy nem használt házra:72.345 forint

Jönnek a súlyos gázszámlák augusztus vége óta, még olyankor is, amikor elvileg semmiféle fogyasztás nem volt a házban. Különösen igaz ez a nyaralókra, nem folyamatosan használt épületekre.

Budapesti olvasónknak Áporkán van egy hétvégi háza. Rendezett, felújított, szigetelt, a nyílászárók is cserélve voltak. Hónapok óta nem voltak ott, nyaralóként használja a család, de idén még arra sem volt lehetőségük, hogy lemenjenek egy pár hétre. Viktróia most mégis érdekes gázszámlát kapott. A számla végösszege július 26.- tól augusztus 25.-ig 72.345 forint, és a gázfogyasztás pedig 241,28 köbméter. Nyáron. Egy hónap alatt. Egy nyaralóban.

Nézzük a számlát:

Viktória hétvégi házának gázszámlája egyetlen nyári hónapban Viktória hétvégi házának gázszámlája egyetlen nyári hónapban

Ez itt egy elszámoló számla, a fogyasztás szolgáltató becslés alapján lett kiszámolva. Összességében 241 köbméter. Ebből a már “rezsiemelt” augusztusi napokra 192 köbméter. Ez mindenképpen sok egyetlen havi nyári fogyasztásra úgy, hogy a házban nem is tartózkodott senki hónapok óta, tehát fogyasztás sem történhetett.

A szolgáltató által becsült záró mérőóra-állás: 10232 köméter. Máris látszik a túlbecslés, hiszen Viktória alkalmanként lefotózza a gázóra állást, így tett szeptember 13-án is, miután gyanúsnak találta a számlán foglaltakat. Az óra állása mindössze 9925 kömbéter, Ez azt jelenti, hogy a fogyasztó már egy jó ideje el nem fogyasztott gázért fizet, vagyis a semmiért.

9925 kömbéter, 307 köbméterrel kevesebb, mint amit a szolgáltató becsült. 9925 kömbéter, 307 köbméterrel kevesebb, mint amit a szolgáltató becsült.

Mi történhetett?

Mivel ezen a területen augusztusban van az éves leolvasás, a szolgáltató elkészítette az elszámoló számlát. A számlát becslés alapján készítették, az előző év hasonló időszaka és a korábbi számlák alapján. Szolgáltatói leolvasáskor előfordulhat, hogy kiderül többet fogyasztott valaki, mint az előző években, így jogos lenne, hogy a többletet ilyenkor kiszámlázzák. Ez persze csak éves elszámoláskor, nem havi elszámoló számla alapján. A szolgáltató részéről egy ilyen jellegű épüület egyetlen nyári hónapjára csaknem 250 köbméter gázfogyasztást becsülni, erősen megkérdőjelezi a becslés metodikáját.

Főleg, hogy a számla következő oldalán az áll, hogy a tavalyi fohgyasztáshoz képest csak 82 százalékon áll ez a fogyasztási hely, a fogyasztása az előző évhez képest csökkent.

A számlán szereplő további adatok. A számlán szereplő további adatok.

Tehát még elszámoláskor sem lehetne “ráfizetni”, hisz kevesebbet fogyasztott a tulajdonos. ami még érdekes, hogy ennek a nem rendszeresen használt fogyasztási helynek a gázfogyasztása a számlán olvashatóak szerint az átlagfogyasztás több mint másfélszerese. Mitől lehet ez? Vagy szolgáltatói tévedés, vagy egy évekkel ezelőtt, még más fogyasztói helyzetben – például, ha volt egy időszak, mikor télen is lakták a házat – beállított éves fogyasztás/átalány okozhat ilyet.

Mikor állít ki becslés alapján számlát a szolgáltató?

  • Ha óraállás-diktálós ügyfél elfelejt diktálni.
  • Ha szolgáltatói leolvasáskor nincs lehetősége a leolvasónak bejutni a gázórához. (Évente egyszer van leolvasás.)

Csakhogy, olvasónk tájékoztatása szerint havonta diktálták a mérőállást, akkor is, ha a gázóra meg sem mozdult, mivel nem fogyasztottak gázt. Ez esetben a szolgáltató úgy tűnik, önhatalmúan nem hitte el, hogy nincs fogyasztás és becsültek egy jókorát…

Mit lehet tenni?

– A szolgáltató ügyfélszolgálatához lehet forulni a becsült fogyasztás mértéke miatt, reklamációval.

Más esetben, ha a fogyasztsái szokások változtak:

– Érdemes átállni gázóraállás diktálásra a nem egész évben használt fogyasztási helyek esetén, vagy a szolgáltatónál egy olyan alacsony mértékű havi fogyasztást beállíttatni átalányra, amely reális és nem valószínű, hogy évközben a fogyasztó meghaladja azt. (Ennél az óránál, mivel több mint 300 köbméter van a becslés és a valóság között, további egyeztetést igényel a leolvasási mód átállítása, mert a legutolsó óraállásnál – ami ugye most egy becsült óraállás – nem fog tudni kevesebbet diktálni a felhasználó a netes felületeken vagy applikációban.)

https://www.blikk.hu/gazdasag/penz/magas-gazszamla-rezsi-nem-hasznalt-haz/cwyevb7?utm_source=pushengage&utm_medium=pushnotification&utm_campaign=pushengage