Meglepetés!

0

Mint tudjátok, ezév során befejezem aktivista tevékenységemet. Nem elkapkodva, gondoskodva arról, hogy a Kossuth tériek kiérdemelt hírnevükhöz méltó módon tudják folytatni tevékenységüket. De nekem már más dolgom lesz, amit a hazámért meg tudtam tenni, azt megtettem. Erről persze fogunk még sokat beszélgetni, legközelebb épp szombaton a terünkön. Szóval a meglepi. Második regényem kezdetéből adok egy adagot, remélem regényírói utamon is elkísértek majd. Jó olvasást Tuareg

MIRAKLIT

– Azért törted rám az ajtót, hogy egy hajszálat mutogass?
– Nem hajszál.
– Láttam már életemben pár hajszálat.
– Pedig nem az. Tessék, szakítsd el.

George Bannister, a NASA igazgatója megpróbálta az ujja köré csavarni a hajszálnak tűnő valamit, hogy eltépje. De még meghajlítani is képtelen volt.

– Na, gyerünk, főnök. Nem bírsz egy hajszállal?
– Mi a franc ez?
– Miraklit.
– Na, most okosabb lettem. Mi az a miraklit?
– Az, ami a kezedben van.
– Drágám, az rendben van, hogy úgy jársz ki-be az irodámba, mintha nyilvános vécé volna, de cserébe azért adhatnál valami információt, nem?

Kyra Martin, a NASA fizikusa imádott a főnökével évődni, és persze tudta, hogy ez kölcsönös.

– Jajj, légy már kreatívabb. Mirákulum annyit jelenti: csoda. Na, hát ez a valami itt csodálatos, tehát miraklit.
– Oké, a nevét már értem. De mi ez?
– Talán egy anyag.
– Hogyhogy talán?
– Semmiféle szerkezete nincs. Nem fém, nem fa, nem kőzet, nem műanyag, nem üveg. Egy darab atomot nem találtunk benne. Egyszerűen semmit. Csak van, és olyan, amilyen. Például, mint épp megtapasztaltad: meghajlíthatatlan. Bár ennél durvább a helyzet: tökéletesen sebezhetetlen.
– Vagy csak mi vagyunk gyengék.
– Nem, a laborban mindenünket bevetettük. Olyan hatásoknak tettük ki, amitől a titán darabokra szakadt volna azonnal. Ez a valami meg se rezzent. Atomcsapást érthető okból nem kapott, de nagyjából minden mást igen.
– Szóval keményebb minden ismert anyagnál.
– A miraklithoz képest a legkeményebb anyagaink is papírból vannak. De pusztán csak ennyi miatt nem neveztük volna el miraklitnak. Ez az anyag tényleg csodálatos.
– Mit tud még?
– Tessék, itt egy másik darab. – A nő elővett a köpenye zsebéből egy pingponglabdához hasonlító valamit. – Fogd meg.
– Huhhh, ez nagyon könnyű. Nem érzem a súlyát.
– Mert nincs.
– Lehetetlen. Mindennek van tömege, tehát súlya is.
– Ja, ahogy mondod. Mindennek, kivétel a miraklitnak. Mert ennek nincs.
– Kezdem érteni, miért ez a neve. Mindjárt meg is szólal több nyelven?
– Akár, bár ilyesmit nem tapasztaltunk. – mosolygott a nő Bannisterre. Kezd visszatérni a humora, úgy tűnik, túl van az első megdöbbenésen. Helyes. – De tud még pár dolgot, ami ezeknél is komolyabb.
– Oké. És akkor most úgy szedjem ki belőled egyenként, vagy elmondod magadtól?
– Azt hittem, haragszol, hogy csak úgy berontottam hozzád – kacsintott Kyra az igazgatóra.
– Elegem van belőled – nevetett a férfi. – Mondd már.

Vincent O’Brien nagyjából a századik időhúzó kört tette meg teremnyi irodájában, de nem enyhült a türelmetlensége. Amúgyis nehezen bírta a várakozást, pláne, ha a dolgok nem rajta múltak. És most pont ez volt a helyzet. Két hónapja kísérleteznek a miraklittal, szinte alvás nélkül, és ezekben a percekben egy másik irodában épp eldől: volt-e értelme az egésznek.

A Deep Impact volt a NASA eddigi legnagyobb szabású programja. Nem könnyű eljutni a Marsra, a felszínére leérkezni még nehezebb ügy, de fúrásokat végezni, és onnan haza is hozni, amit ezer méter mélyből felhoztak, az néhány éve még lehetetlennek tűnt. Aztán csak megcsinálták, és többet nyertek vele, mint remélték. Mert a nagyjából kétkilónyi törmelékben ott volt valami, amiről bármelyik fizikus azonnal bátran kijelentette volna: ilyen pedig nincs.

És elvben igaza is lett volna. Ha nem is tökéletes, de létezik azért egységes világmagyarázat az ősrobbanástól az atomokon át a fénysebességig. A fizikusok roppant elégedettek magukkal, biztosak benne, hogy a természeti törvények döntő többségét már megismerték, és a még hiányzó mozaikok is nemsokára a helyükre kerülnek. Aztán találnak egy anyagot, ha anyag egyáltalán, ami felrúg minden létező szabályt.

Afelől nem volt kétsége, hogy Kyra képes lesz meggyőzni a nagyfőnököt a miraklit csodálatos mivoltáról. Az igazi probléma pont akkor kezdődik, ha Bannister átlátja, mit is kapott a kezébe.

– Szóval? Mit tud még a szerkentyű?
– Ha visszaadod a lasztit, megmutatom.
– Parancsolj. Eltünteted?
– Nem bűvész vagyok, hanem fizikus. És nem trükköket mutatni jöttem, bár elhiszem, hogy elsőre mindez annak tűnik. Na, figyelj. – A nő egy gyors mozdulattal kettécsavarta gömböt, Bannister látta, hogy belül üreges. – Van valamid, ami elfér benne?
– Hmmm – nézett körbe a férfi. – Talán ez. – Egy dobókocka volt papírnehezékként az asztalán, kézbevette, és Kyra felé nyújtotta.
– Főnök, te szerencsejátékokat űzöl, míg mi dolgozunk?
– Tudod, mi ez?
– Persze, dobókocka.
– Annál egy kicsit egyedibb. Ez az első Holdkőzet, ami valaha a Földre érkezett. Armstrong hozta haza a szkafandere zsebében. Ő csináltatta meg dobókockának egy ékszerésszel, és az elődömnek adta, hogy emlékezzen rá: mennyi minden múlik a szerencsén.
– Nocsak. Oké, szóval kegytárgyat őrzöl. Vigyázok rá, ne félj. – Közben betette a kockát a félgömbbe, majd rácsavarta a másik felét. – Tessék, itt van.
– Nem igaz.
– De.
– Elnyeli a belerakott tárgyak súlyát?
– Teljesen.
– És ez bármekkora méretben is így történik?
– Szerintünk igen.
– Ki a szerintünk?
– Mármint rajtam kívül ki vett még részt a kísérletekben?
– Igen.
– Vincent. És senki más. Teljes titokban csináltuk.
– Azt jól tettétek. Tehát egyelőre hárman tudunk a miraklitról. Vincent ráér?
– Az irodájában várja, hogy hívjuk. és szerintem már félőrült a türelmetlenségtől.
– Rendben. Csörgesd meg, és jöjjön ide.
– Jó ötlet, már csak azért is, mert van ám még megmutatni való. És ehhez kell ő is.
– Nosza.

Forrás: Gábor Szabó/facebook