Meglepetés!

Nem tudom, hallottátok-e, hogy honnan származnak az oltóanyagok, amelyeket a miniszterelnök reggel beharangozott… Elárulom. Brüsszelből. Az összes. December 27-én nem “Magyarország” kezdi meg az oltást, hanem az EU összes tagállama. Egyszerre, a közös oltóanyag készletből.
Ne kutassatok az emlékeitekben. Nem véletlenül vagytok meglepve. A történetről nagyjából március óta alig hallotok, legalábbis magyar kormánytagtól. Ők sokkal inkább a türk maszkokról, kínai lélegeztető (?) gépekről, és az orosz kísérleti vakcináról beszéltek folyvást.
Valójában közben az történt, hogy az Európai Unió Vészhelyzeti Támogatási Alapja (Emergency Support Instrument) adott még tavasszal 300 millió eurót a nagy gyártóknak, hogy előre finanszírozza a kutatást, és a gyártási kapacitás felállítását. Cserébe pedig leköthetett annyi oltóanyagot, amennyivel – ha legyártják őket – az EU lakosságának többszörösét is beolthatják. Azért ennyit, hogy adni tudjunk belőle a fejlődő országoknak is.
Karácsony után elsőnek a Pfizer-Biontech német-amerikai vakcinálja lesz elérhető. Az Unió ezen felül az Astra-Zeneca, a Sanofi-GSK, a Johnson and Johnson, a CureVac, és a Moderna gyógyszereiből szerez be a tagállamok számára.
A sajtóban megjelent információk szerint a Külügy “fürkészei” eddig 10, azaz 10 adag orosz oltóanyagot hoztak be. Magyarországra, amelyet azóta “a szakemberek tanulmányoznak”.
Ugye nem kell magyaráznom, hogy ez megint mi.
Heil Péter