Meglepő adatok a Fideszről!

0

A Napi.hu kiszámolta, hogy mennyi a magyar kormány átlagéletkora.

A negyedik Orbán-kormány (azaz a miniszterelnök és a további tizenhárom miniszter) átlagéletkora 53,9 év, míg az államtitkároké pedig 48,2 év. Mindezeket összesítve a jelenlegi magyar kormányzat átlagéletkora 49,2 év – derül ki a Napi.hu számításaiból. Az elemzés a kormany.hu-n megtalálható adatok alapján készült.

A számokból kiderült, hogy az egyes minisztériumok közül a belügy vezetésének tagjai a legidősebbek: átlagéletkoruk 63,75 év. A 71 éves Pintér Sándor belügyminisztert is beleszámítva, a tárca felét lehetne nyugdíjazni. Lassan ugyanis már a korhatár felett van a 63 éves Kontrát Károly parlamenti államtitkár is, de Felkai László közigazgatási államtitkár 66 évesen már élvezhetné a nyugdíjas éveit. Pogácsás Tiborra viszont még valószínűleg hosszú munkaévek várnak. Orbán Viktor májusban múlt 56 éves.

Ezzel szemben a Miniszterelnöki Kabinetiroda tagjai jelenleg átlagosan 40,6 évesek. Itt a legidősebb Kovács Zoltán egykori kormányszóvivő, jelenlegi nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a maga 50 évével, de rajta kívül mind Dömötör Csaba, mind Rédey Krisztina és Nagy János is fiatalabb negyven évnél. A tárcavezető Rogán Antal a maga 47 évével is idősebb sok beosztottjánál.

A kormányzat benjáminja, jelenlegi legfiatalabb tagja az Innovációs és Technológiai Minisztériumban dolgozik, európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkárként: 31 éves ugyanis Schanda Tamás. Rajta kívül további négy ember még nem töltötte be a harmincötöt – köztük van Orbán Balázs is, aki 33 évesen a Miniszterelnökségen miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár.

A legidősebb államtitkár – azaz a kormányzat doyenje – pedig a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős Fónagy János, aki 77 évével már a magyarországi születéskor várható élettartamot is túllépte.

A miniszterek közül Pintér Sándoron kívül még Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter (69 éves) és Benkő Tibor honvédelmi miniszter (63 éves) ütik meg a hatvanat. Érdekesség, hogy összesen tizenöten haladják meg a 60 évet, így ők többen vannak, mint a kormány női tagjai, akik csupán a miniszterek és államtitkárok 14 százalékát teszik ki.