Meglőtt egy nőt a képviselő és nagyon hallgatnak róla

Vadászbaleset történt egy Tisza-parti faluban. A lövést az egyik helyi képviselő adta le, és bár az ügyről senki nem szívesen beszél, a rendőrség nyomoz. 

0

Ez itt szenzáció, vadászbalesetre én itt nem is emlékszem, de ekkora biztos nem volt. Még a lövéseket is hallottam, de csak másnap derült ki, hogy mi történt. Eltaláltak egy nőt, vitték egyből Szolnokra, műteni kellett. Sokáig tartott, állítólag hét órán át szedegették szegénykém lábából a sörétet. Tudja, a sörét ilyen, rengeteg jön ki egy lövéssel, telibe kaphatta a kishölgy lábát. Hogy aztán a térd alá vagy a combjába fúródtak azok a kis szarok, azt már nem tudom

– meséli egy jól értesült helyi az ezernégyszáz lakosú Tiszasülyön, ahova azért érkeztünk, mert szerkesztőségünket egy pár soros névtelen levélben arról értesítette valaki, hogy a falu életét egy vadászbaleset kavarta fel.

Annyit közöltek még szerkesztőségünkkel, hogy karácsony előtt tizenegy nappal történt az eset. A szolnoki rendőrség érdeklődésünkre megerősítette, hogy nyomoznak az ügyben. Tájékoztatásuk szerint december 13-án délelőtt 11 és negyed 12 közt egy Tiszasüly külterületén megtartott vadászat során egy vadász lőtt sérülést szenvedett. Az ügyben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés megalapozott gyanúja miatt rendelt el büntetőeljárást a Szolnoki Rendőrkapitányság, többet azonban a nyomozás érdekeire tekintettel nem állt módjukban tudatni, úgyhogy utánajártunk, mi történt.

Nem akarják kimondani

A vadászterületekkel és mezőgazdasági földekkel körbevett Tiszasülyre kalandos eljutni, ha az ember Jászladány felől érkezik. Több kilométeres szakaszon van olyan áldatlan állapotban az út, hogy még hússzal sem lehet gurulni rajta. Az aszfalt csak mutatóban bukkan fel egy-két folton, egyébként hepehupás kátyúszőnyeg ez az útnak jóindulattal sem nevezhető akadálypálya.

Az hamar kiderül, hogy a falu tud is a vadászbalesetről, meg nem is.  
– Hallani hallottam róla, de nem szeretnék mondani róla semmit. Hadd ne én beszéljek róla – mondja egy asszony a polgármesteri hivatal előtt, ahova a településvezetőt jöttünk keresni, de ő épp ebédel. Kicsit arrébb azt mondja egy férfi: – Nagy a csend körülötte, hallgatnak róla. Pedig én úgy látom, ma már azt is megírja az újság, ha valaki kicsit hangosabbat fingik. Erről azonban nincs semmi. Itt is csak a sunnyogás megy, ahogy látom.

– De miért? – kérdezzük.

– Fontos emberről lehet szó, azért – mondja.

Hogy ki az illető, arra csak legyint emberünk, és odébbáll. Másoknál se leszünk okosabbak, épp keringünk a faluban, amikor egy ezeréves Simsonon puskás férfi tűnik fel, nem lehet nem vadásznak nézni a terepszínű ruhát hordó alakot. Leintjük.

Nem voltam ott, nem tudom, pontosan mi történt. De vadászat közben rengeteg előírás, szabály, protokoll van, amit be kell tartani. Meg van határozva, hogy fácánra milyen szögben lehet lőni, mindig csak felfelé, 45 fokos szögben. Az is, hogy merre lehet lövést leadni. Hogy milyen állatot, milyen golyóval lehet vadászni. De az is meg van határozva, hogy embert hogyan lehetséges megközelíteni kinn a terepen. Rendszerint csak lefelé tartott, széttört puskával, hogy ne sülhessen el. Előfordulhat olyan, hogy valaki rosszul lép, és mivel „nem törte szét”, elsül a puska. Lehet, hogy itt is ez történt. Aki részt vesz ilyen vadászaton, annak érvényes engedéllyel kell rendelkeznie, tehát tisztában kell lenni a szabályokkal. Ha emberi hiba a sérülés, akkor valaki nem tartott be valamit.