Megmérték, és jelen van a koronavírus az egri szennyvízben

0

De szerencsére csak nagyon alacsony mértékben így talán nem akkora gond.

Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) honlapján közölték, hogy elkészültek az újabb heti eredmények a szennyvízmintákból kimutatható koronavírussal kapcsolatban.

Mint írják, az elmúlt hetekben már nemcsak Budapesten, hanem valamennyi megyében mintavételezésre került sor. Az eredmények alapján elmondható, hogy a vizsgált településeken a szennyvizekben mért vírus koncentrációja mindenhol egyaránt alacsony. Ennek alapján a megbetegedések számában a következő 1-2 hétben jelentős emelkedés nem várható.

Fontos hangsúlyozni, hogy a fertőzőképes vírusrészecskék nincsenek jelen a szennyvízben, a mintavételezés során a vírusörökítő anyagának jelenlétét vizsgálják, annak érdekében, hogy az eredmények ismeretében célzott, pontosabb hatósági intézkedések történhessenek.

Az NNK a környezeti monitoringot alapfeladatai részeként végzi. Az országos szennyvízvizsgálatok célja nem pusztán kutatás, hanem az egyéb járványügyi vizsgálatok kiegészítése, az előrejelzés támogatására. A környezeti vizsgálómódszerek fejlesztése, a környezeti monitoring és a környezetminőségi szabályozás megalapozására az NNK alapító okiratban és jogszabályban rögzített kötelezettsége.

Számos nemzetközi tanulmány igazolja, hogy egy adott közösségben a tünetekkel rendelkező esetek számának növekedése minimum 4-10 nappal követi a szennyvízben kimutatható örökítőanyag koncentráció emelkedést. Egyéb vírusok mellett már az új koronavírusra is rendelkezésre állnak az erre vonatkozó bizonyítékok.

A szennyvíz vizsgálata – amellett, hogy egyfajta összetett közösségi mintaként szolgál – azért is jó eszköz, mert a tünetmentes vagy gyenge tünetes fertőzöttek is üríthetik a vírus örökítőanyagot, akik a hagyományos szűrővizsgálatok során nem kerülnének a járványügy látókörébe.

forrás. egriugyek.hu