Megrohanták az Alkotmánybíróságot!

Az Alkotmánybíróság tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban több mint ezerkétszázan fordultak a testülethez különböző oltásos alkotmányjogi panasszal. Az indítványozók közül kilencszázhetvenen a védettségi igazolvány, harminckilencen a természetes immunitás alapján kiállított, ellenanyaghoz kötött igazolvány, míg kétszázhuszan az egészségügyi dolgozók kötelező védőoltásának szabályozását támadták meg.
QP | Quality Placement

Az Alkotmánybíróság tájékoztatója szerint az egyes ügyekben beérkező típusindítványokat az ügyrendnek megfelelően kezelik. Ez azt jelenti, hogy a típusindítványok közül csak az elsőként beérkezett panaszok indítványozói kapnak tájékoztatást arról, hogy indítványukat nyilvántartásba vették és hogy panaszuk előadó alkotmánybíróhoz került.

Tekintettel arra, hogy ezekben az ügyekben a jogszabályi rendelkezések alkotmányosságát vizsgálja az Alkotmánybíróság, az ügyekben hozott döntések valamennyi érintettre vonatkozni fognak.

Jelenleg a koronavírus-oltásokkal összefüggésben három tárgykörben folyik alkotmánybírósági eljárás:

  1. a védettségi igazolványhoz előnyöket fűző szabályozással;
  2. a koronavírus elleni védőoltás egészségügyi dolgozók számára való kötelezővé tételével;
  3. valamint a természetes immunitás alapján kiállított, ellenanyaghoz kötött igazolvány kiállításának feltételeivel összefüggésben.

Az első két tárgykörben már megtörtént az ügyek kiszignálása az előadó alkotmánybíróra, a harmadik esetkörben pedig hamarosan lezárul a főtitkári előkészítő eljárás.

Advertisement

A védettségi igazolványhoz előnyöket fűző szabályozást támadó mintegy 970 alkotmányjogi panaszt IV/1093/2021. ügyszámon egyesítették. Ez a tájékoztató szerint lefedi az indítványozók által kifejtett valamennyi aggályt. Az Alkotmánybíróság tanácsa az egyesített alkotmányjogi panaszt befogadta, és megkezdte az érdemi vizsgálatot.

Mint korábban megírtuk, az indítványozók a 484/2020-as kormányrendeletnek azokat a rendelkezéseit támadták meg az Alkotmánybíróságon, amelyek a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerinti hatósági igazolvánnyal (védettségi igazolvánnyal) rendelkezők számára – az azzal nem rendelkező személyekhez képest – többletjogosítványokat adnak.

AZ INDÍTVÁNYOZÓK SZERINT A KORMÁNYRENDELET TARTÓSAN FENNÁLLÓ ÉS SÚLYOS ALAPJOGSÉRELMET OKOZ AZOK SZÁMÁRA, AKIK NEM RENDELKEZNEK VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNNYAL.

Az egészségügyi dolgozók kötelező védőoltásával összefüggő kormányrendeletet szeptember 16-ig 220-an támadták meg. A típusindítványokat az Alkotmánybíróság Hivatala IV/3010/2021. ügyszám alatt vette nyilvántartásába. A tájékoztató szerint az alkotmányjogi panasz befogadásáról később dönt az Alkotmánybíróság.

Mint arról beszámoltunk, a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételéről szóló kormányrendeletet pár nappal a megjelenése után alkotmányjogi panasszal megtámadta az Alkotmánybíróságon egy névtelenséget kérő egészségügyi dolgozó. Az indítványozó egyebek között kifejtette:

Álláspontom szerint a védőoltás felvételének elmulasztásához fűzött joghátrány, azaz a szakképesítéssel rendelkező foglalkoztatott munkaviszonyának quasi rendkívüli felmondással történő megszüntetése olyan súlyú anyagi és erkölcsi következményekkel jár, amely egyáltalán nincs arányban a pandémia visszaszorításának céljával, és egyben a bevezetése időpontjára tekintettel észszerűtlen.

A természetes immunitás alapján kiállított, ellenanyaghoz kötött igazolvány kiállításának feltételeivel összefüggésben beérkezett – szintén indítványminták alapján készült – alkotmányjogi panaszok esetében az eljárás főtitkári előkészítő szakaszban van. Ebben a tárgykörben szeptember 16-ig 39 indítvány érkezett.