Megszületett a döntés az Európai Néppárt új működési szabályzatáról!

Deutsch Tamás után más fideszes EP-képviselők frakciótagságát is felfüggeszthetik.
Az EPP elnökségének pénteki ülésén megszületett a döntés az eljárási szabályzat módosításáról, amely lehetővé tenné a képviselőcsoportok és nemzeti delegációk kizárást és felfüggesztést, amelyre jelenleg nincs mód – írja a Népszava.
A lap szerint a végleges szövegen még dolgozik az ezzel megbízott munkacsoport, a tervek szerint az új rendtartást a frakció a jövő szerdán fogja megvitatni és elfogadni.
A Népszava EPP-s forrásai szerint a szabályzat annyiban módosult a korábbi változathoz képest, hogy a drasztikus döntésekhez általában nem a tagok egyszerű többségének, hanem a kétharmadának a szavazata lenne szükséges.
A lap szerint
kivétel lenne ez alól, ha egy olyan párt tagjairól kéne dönteni, amelyet már vagy kizárt, vagy felfüggesztett a pártcsalád. Ebben az esetben elegendő lenne a szavazatok egyszerű többsége. Mint ismeretes, a Fidesz tagságát az EPP ernyőszervezete két éve felfüggesztette.
A Népszava megjegyzi, hogy a módosítást az Orbán-rendszert bíráló EPP-s képviselők kezdeményezték tavaly, az események pedig azután gyorsultak fel, hogy Deutsch Tamás megsértette Manfred Weber frakcióvezetőt, mert egyik megjegyzését a Gestapó szlogenjéhez hasonlította. A frakció decemberben úgy döntött, hogy felfüggesztik Deutsch tagságát.
Az új szabályok szerint a felfüggesztett képviselők nem tölthetnének be pozíciókat sem az EP-ben, sem a frakcióban, nem vállalhatnának jelentéstevői megbízatást és nem kaphatnának pénzügyi támogatást a politikai csoporttól. De a korábbi javaslatokkal szemben nem fosztanák meg őket a felszólalási lehetőségektől a szakbizottságokban és a plenáris ülésen, mert az jogilag támadható lépés lenne, közölték lapunkkal EPP-s források.
Pénteken Trócsányi László, a Fidesz–KDNP EP-képviselője kilátásba helyezte, hogy ha elfogadják az Európai Néppárt új működési szabályzatát, a döntést megtámadnák az Európai Bíróságon, ugyanis szerinte ez nem tisztelné a jogállamiságot.