Megtiltanák a pedagógusoknak, hogy a fizetésükről beszéljenek!

0

A Székesfehérvári Tankerülethez tartozó iskolák pedagógusainak megtiltanák, hogy fizetéseikről beszéljenek, derült ki a Népszava birtokába került titoktartási nyilatkozatból.
Ahogy arról mi is korábban beszámoltunk, nemrég a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozata egy kampányt indított, aminek keretében rengeteg pedagógus mutatta meg, mennyire keveset keres hónapról hónapra.

Egymás után teszik közzé a pedagógusok, mennyi pénzt visznek haza havonta. Hárman közülük elmondták, miért vesznek részt a kampányban, és mi tartja őket mégis a pályán.

Az említett tankerületben ehhez képest a titoktartási nyilatkozat aláíróinak vállalnia kell, hogy minden, feladatteljesítés közben tudomásukra jutott tényt, adatot, információt titokként kell kezelniük, azokat harmadik személy számára nem teszik hozzáférhetővé, nem hozhatják nyilvánosságra.

A tanárok nem beszélhetnek a diákok tanulmányaival összefüggő információkról, valamint a személyi juttatásokkal kapcsolatos adatokról, ráadásul a titoktartási kötelezettség a munkaviszony megszűnése után is élni fog, ettől eltekinteni csak akkor lehet, ha bíróság vagy más hatóság „a titok” kiadására kötelez. Ellenkező esetben fegyelmi eljárást indítanak.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint az ilyen fokú szigor jogsértő lehet, hiszen nem csak az iskolai problémákról való beszélgetést gátolja, hanem a jogsegélyért a szakszervezethez fordulást is.