Mellár Tamás: Ne váljon egy család se földönfutóvá! – A Párbeszéd Magyarországért petíciót indít egy ingyenes lakás-alapbiztosítás létrehozásáért

Sajtóközlemény!

 

Ne váljon egy család se földönfutóvá! – A Párbeszéd Magyarországért petíciót indít egy ingyenes lakás-alapbiztosítás létrehozásáért❗
👉Hazánkban éves szinten átlagosan 100-150 ezer a nyári viharkárok eseteinek száma. A Párbeszéd egy ingyenes lakás-alapbiztosítás létrehozását szorgalmazza, hogy senki ne maradjon otthon nélkül, bármilyen elemi kár vagy katasztrófa éri.
👉Hazánkban éves szinten átlagosan 100-150 ezer a nyári viharkárok eseteinek száma, és ehhez adódnak hozzá a tűzkárok, földrengések, ár- és belvizek által okozott károk, összességében tehát évente több százezer érintettel számolhatunk.
❗A múlt heti nagy kiterjedésű vihar súlyos károkat okozott a Baranya megyei Sellye, Drávaiványi, Okorág és Kákics településen. A sellyei pusztító vihar következtében becslések szerint akár a milliárdos értéket is elérheti a kár. A térségben sok embernek nincs lakásbiztosítása, így az érintetteknek különösen fontos lenne a segítség.
❗Magyarországon mintegy 1,3 millió ház és lakás nincs biztosítva. Azaz 3 millió magyar ember nem élhet biztonságban: ha otthonuk lakhatatlanná válik, semmilyen kártérítésre nem jogosultak, és az érintett családok túlnyomó többsége érdemi megtakarítással nem rendelkezik. A legnehezebb helyzetben levőknek nincs anyagi erőforrásuk arra, hogy havonta befizethessék a biztosítás díját.
A Párbeszéd ezért petíciót indít egy úgynevezett köztársasági lakásbiztosítási alap létrehozására, amely minden olyan ingatlanra kiterjedne, amit a tulajdonosaik életvitelszerűen laknak. Az alapot az állam évente néhány milliárd forintból fel tudná tölteni. A biztosítókkal leszerződő, a piaci alapú lakásbiztosításokkal nem versengő, korlátozott szolgáltatás azt garantálná, hogy egyetlen katasztrófa sújtotta család se váljon földönfutóvá.

 

Budapest, 2021. július 15.
Mellár Tamás
a Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselője