Melyik vakcinából mennyit adtak be, és hány adag van raktáron?

Bár sokakat érdekelnének a részletek, a közölt magyarországi oltottsági információ kimerül két adatban:

hányan kapták meg összesen az első, illetve hányan a második adagot.

A rendelkezésre álló oltóanyag tekintetében sem sokkal jobb a helyzet: a lekötött, illetve a már megérkezett vakcinák mennyiségét sem közölték sokáig táblázatban, azokat tisztifőorvosi, külügyminiszteri, államtitkári nyilatkozatokból kellett összevadászni. Azt, hogy hány vakcina áll rendelkezésre, ma sem árulja el a kormány, de február 19. óta legalább a már megérkezett mennyiségről adnak információt (csak zárójelben jegyezzük meg, hogy bár már március 2-án bekönyvelték a március 4-én megérkezett orosz szállítmányt, sajnos nem sikerült jól összeadni két számot, ezért egy hete rossz adat szerepel a megérkezett vakcinák rubrikában).

Naprakész információkkal rendelkezünk arról, hogy a vendéglátó üzletekben a tartózkodás tilalmára vonatkozó szabályokat hányan szegték meg – de hogy melyik vakcinából mennyit használtak fel, azt sokszori kérdésünkre sem árulja el az operatív törzs.

Szerencsére az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ felé fennálló adatközlési kötelezettségének valamennyire eleget tesz a kormány. Az EU felé követelmény, hogy legalább hetente kétszer közöljék, melyik vakcinából mennyit adtak be, és mennyi áll rendelkezésre. Keddenként az előző heti, péntekenként az aktuális heti adatokat kell elküldeni, amit azután a Központ nyilvánosságra hoz. Lássuk a legutolsó, március 8-i adatot!