Menekülnek az oroszok férfiak Oroszországból

Az Oroszországból induló repülőjáratokra az egyirányú jegyek gyorsan elfogytak szerdán, miután Vlagyimir Putyin elnök elrendelte 300 ezer tartalékos azonnali behívását.

 

Menekülnek a férfiak Oroszországból, Moszkvából már nem lehet repülőjegyet kapni./Kép. TASZSZ

 

Putyin kora reggeli televíziós beszédében tett bejelentése felvetette a félelmet, hogy a harcképes korú férfiak egy része nem hagyhatja el Oroszországot − közölte a Reuters hírügynökség.

Az Aviasales adatai szerint a Moszkvából a törökországi Isztambulba és az örményországi Jerevánba – mindkét célállomásra, ahová az oroszok vízum nélkül utazhatnak – közlekedő közvetlen járatok szerdán már elfogytak.

Néhány, átszállással járó útvonal, köztük a Moszkvából Tbiliszibe tartó járatok, szintén elérhetetlenek voltak.

A fővárosból Dubajba tartó legolcsóbb járatok több mint 300 000 rubelbe (2 millió forintba) kerültek, ami az átlagos havi bér mintegy ötszöröse.

Putyin részleges mozgósítást rendelt el

Mint azt megírtuk, az orosz elnök a részleges mozgósítást már a mai, azaz a szeptember 21-ei nappal elrendelte. Putyin kiemelte: csak azokat sorozzák be, akik tartalékosok, tehát akik katonai gyakorlattal rendelkeznek. Az orosz elnök aláírta az erről szóló rendeletet.

TASZSZ orosz állami hírügynökség arról ír: a rendelet értelmében az orosz kormány dönt arról, hogy kik azok, akiknek joguk van halasztást kapni a mozgósítási célú sorozás alól.