Menekülnek az orvosok az országból

0

DEL: Minden második orvostanhallgató külföldre készül – Éppen most dől el a jövő magyare gészségügyének sorsa. 

A Magyar Orvosi Kamara közzétett egy felmérést, miszerint a mai orvostanhallgatók fele nem Magyarországon szeretne elhelyezkedni, hanem külföldön.

Nem lepett meg ez az eredmény, ugyanis számos barátom orvosnak készül.

Tisztában vagyok vele, milyen kilátástalan a helyzetük itthon. Hiába gondolja a többségük, hogy a hálapénz intézményét meg kell szüntetni, hiába véli úgy háromnegyedük, hogy a hálapénz alapjaiban mérgezi meg az orvos-beteg kapcsolatot, a magyar kormány erre fittyet hány, minősíthetetlenül alacsony kezdő alapbérrel alázza meg őket. Büntetéssel próbálják kezelni a helyzetet, aki külföldre megy, annak vissza kell fizetni a tandíjat. Nem meglepő, hogy ez teljesen eredménytelen.

A Demokratikus Lendület szerint akárhonnan is nézzük, most dől el a magyar egészségügy jövőjének sorsa.

Nekünk otthon azt tanították, ha tanulunk, és keményen dolgozunk, akkor megbecsülést kapunk mind társadalmilag, mind anyagilag.

A mi generációnk nem hálapénzt, nem csúszópénzt és nem is könyöradományt szeretne. Csupán tisztes megélhetést és megbecsülést. Úgy látszik, ez túl nagy kérés.

A DEL szerint, ha nem emelik sürgősen és érdemben a kezdő orvosok bérét, azzal nem csak a ma egészségügyét, hanem a következő 10-20-30 év magyar egészségügyét is tönkre fogják tenni.