Mengyi “Voldemort” Roland miért nincs még börtönben? Lehet, hogy sosem lesz?

0

1. Akit másodfokon is elítéltek

Mengyi Roland volt fideszes országgyűlési képviselőt szeptemberben négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla. A vád szerint a politikus irányította 2015-ben azt a társaságot, amelyik megpróbált lenyúlni egy 500 millió forintos európai uniós, szociális szövetkezetek támogatására kiírt pályázatot.

Mengyi 5 plusz 5 millió forintos „alkotmányos költséget” kért azért, hogy a neki fizető vállalkozók nyerjék a pályázatot. Nem álltak volna meg ennyinél. A nagy cél az volt, hogy a teljes pályázati pénzt, vagyis mind a félmilliárd forintot lepapírozzák érdemi tevékenység nélkül. Ott már voltak félreértések, hogy ha elnyerik a pályázatot, akkor az 500 millió forint felét vagy 90 százalékát fölözte volna le a magát Voldemortnak nevező Mengyi.

A 90 százalékos visszautalást azért nyelték volna le a vállalkozók, mert ez csak belépő lett volna milliárdos lenyúlásokhoz. Nem annyira apró bökkenő, hogy Mengyi az 5 millió forint ellenére nem tudta elintézni, hogy a pályázatot a kiszemelt vállalkozók nyerték. Emiatt visszakérték tőle a pénzt. Ekkor már az egész csapatot lehallgatták az adónyomozók, amikor pedig Mengyi visszaadta az 5 milliót, lecsaptak rá.

Az ügyészség Mengyit „különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérletével, és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével vádolta”. Másodfokon azért súlyosbították 3-ról 4 év börtönre az ítéletet, mert Mengyi visszaélt az országgyűlési képviselői, a törvény szerint a köz érdekében szolgálatát célzó megbízatásával.

Mengyi 2010 és 2018 között volt országgyűlési képviselő. A vagyonnyilatkozata szerint 2011-ben csak egy 1993-ban megörökölt, közel 3000 négyzetméteres sajóörösi szántó feles tulajdonosa volt, további 8 milliója volt a bankban. Az első ciklusában a parlamenti képviselői fizetése mellé a megyei közgyűlés elnökeként havi 580 ezer forintot is keresett. 2018-ra Mengyi tartalékpénze 1 millió forintra csökkent, továbbá örökölt még egy sajóörösi házat udvarral (felesben) és egy tiszaújvárosi 37 négyzetméteres lakást (negyedrészben).

Az ügyészség szerint „Mengyi Rolandnál nem történt vagyongyarapodás, a cselekménye kísérleti szakban maradt”. Megadható, hiszen az előre kért 5 millió forintot valóban visszaadta.

De ha összejött volna a félmilliárd 90 százalékának lenyúlása, az ügyészség szerint Mengyinek azt a pénzt sem kellett volna feltüntetnie a vagyonnyilatkozatában.

Ezt már egy másik fideszes képviselő ügyében magyarázta meg az ügyészség.

Egyébként Mengyinek a napokban börtönbe kell vonulnia!