Mennyiért is vesszük a kínai oltást?

Szijjártó nem válaszolt arra, hogy mennyiért vesszük a kínai oltást és arra sem, hogy közvetlenül a magyar állam vásárolt, vagy megbíztak vele egy baráti céget, aki szokás szerint dupla áron adja tovább az államnak a vakcinát.

A nem válasz is válasz. Azt sejteti, hogy ez egyike lehet a legsötétebb ügyeknek, amit kormányváltás esetén ki kell vizsgálni.

Hadházy Ákos egyetlen konkrét kérdésére sem válaszoltak.

A független képviselő írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be a  külgazdasági és külügyminiszternek, hogy megtudja, mennyibe kerül az ötmillió adag kínai vakcina Magyarországnak.

Hadházy Ákos képviselő arra is kíváncsi volt, hogy a beszerzéssel megbízott tárca közvetlenül szerződött, vagy közvetítőt is bevont-e, ha pedig volt külső közreműködő (cég/személy), milyen feladatot látott el, milyen díjazásért?

  • Az adásvételi szerződés szerint mennyibe kerül egy dózis a Sinopharm-vakcinából, mennyibe kerül a két dózisból álló komplett oltóanyag?
  • Mekkora a szerződés keretösszege, s eddig mennyit és milyen forrásból fizetett ki Magyarország a kínai félnek vagy az importálónak?

Szijjártó Péter megbízásából államtitkára válaszolt. Magyar Levente szerint az a fontos, hogy a világ sorban áll a kínai vakcináért (ahogy tavasszal a védőfelszerelésekért).

Magyarország Európában másodikként, az Európai Unióban pedig elsőként tudott Kínából oltóanyagot vásárolni. A magyar vakcinabeszerzés több lábon áll, ennek köszönhetően május végéig 3,5 millió emberrel többet tudunk beoltani, mint egy hasonló méretű uniós ország.

Az államtitkár az árat, közvetítőt firtató kérdésekre nem válaszolt, noha egy kormányinfón Gulyás Gergely miniszter már elárulta, hogy egy kínai vakcina ára 10 ezer forint felett van, a neves brit orvosi szaklap, a The Lancet gyűjtése alapján pedig mi is megírtuk, hogy a Sinopharm a legdrágább az öt Magyarországon engedélyezett vakcina közül.

Forrás:https://24.hu/kozelet/2021/03/08/a-kormany-nem-arulja-el-a-kinai-vakcina-arat/?fbclid=IwAR1KJTy2Ny9ZWD68dyU2pwq–QtWueYkfvBPuKagWPOmCh4w-CXPrN5lFi0