Mentősök biciklire!

Hát ezt meg mi a francnak?
Biciklis mentőkre pénzt költeni akkor, amikor az egészségügy ezer sebből vérzik teljesen feleslegesnek tűnik az átlagemberek számára! Az, hogy a gazdag és jól ellátott London megengedheti magának a kísérletezés effajta luxusát, az nem jelenti azt, hogy Magyarországon is már csak itt lehet választékot növelni. Az angliai betegellátás kérdései és a magyar betegellátás kérdései egészen mások. Míg ott nagy valószínűséggel nem kell hónapokat és éveket várni vizsgálatokra, nem halnak betegek a kivárhatatlan műtéti időpontok miatt, és nincsenek orvosi és ápolói hiányok miatti bezárások, addig nálunk ez a valóság. Nagy hiba lenne úgy foglalkozni a magyar egészségüggyel, hogy ami (aránylag) jól megy, azt is /a hatalmi fellengzős önfényezés miatt/ jól elrontják! 2022. 08. 10. HGy
Íme a hír:
„A tesztidőszak hamarosan elkezdődik: néhány héten belül bringás elsősegélynyújtók fogják róni a belvárost.
Új feladatot kaptak július elején az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) állomásvezetői a Népszava beszámolója szerint: fel kell mérniük, hogy kik azok, akik többletpénzért cserébe vállalnák, hogy dolgoznak egy új, biciklis mentőegységben. A lap információi szerint a bringásokat elsősorban a városokban vetnék be, különösen azokon a területeken, ahonnan az átlagosnál is több a hívás, ilyen helynek számít például Budapest is.
A biciklisekre azért is lehet szükség, mert az OMSZ naponta az ország minden pontjáról nagyjából háromezer hívást kap, ezek egyharmada pedig Budapestről érkezik. A régióban szolgálatot teljesítő mentők pedig nem győzik a tempót: naponta 10–15 autót kell átvezényelni a fővárosba máshonnan és van, hogy még így is torlódnak a hívások, előfordul, hogy egy mentőre jóval több mint 15 percet kell várni.
A biciklis mentőkről szóló értesülést a lapnak Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs vezetője is megerősítette. A Népszavának Győrfi azt írta: a fővárosban 2023 tavaszán indul a program, jelenleg a kerékpáros mentés feltételeinek kialakítása zajlik.
A tesztüzem pedig heteken belül megindulhat: az OMSZ tervei szerint először Budapest belső, forgalmas területein lehetnek biciklis elsősegélynyújtók. Győrfi Pál szerint ha kedvezőek lesznek a fővárosi tapasztalatok, akkor más városokra is kiterjeszthetik a biciklis mentőszolgálatot.”

Horváth Gyula