“meragyurcsányjobblenne?”

Ágoston László

– Ne haragudj: taknyos az orrod.
– Mert a Gézáé nem?
Ha ezt így leírom, neked is összeszalad a szemöldököd: hát mennyire hülye válasz már ez?! Vagy igaz, amit az első beszélő mond, vagy nem igaz, de Gézának a jelen esethez semmi köze.
Van ennek egy másik forgatókönyve is:
– Ne haragudj: taknyos az orrod.
– Miért nem a Gézával foglalkozol inkább? Neki mikor mondod meg?
És a válaszadó gusztustalan, taknyos orral úgy érzi, sikerült kivágnia magát, erkölcsi győzelme teljes tudatában néz a megdöbbent másikra.
Gondolom, nem kell leírnom, hogy pontosan ez a “meragyurcsányjobblenne” és most már a “jó, hát gyilkolnak az oroszok, de az USA-ról bezzeg nem beszélsz” ostobaság működési elve.
Természetesen ez nem azt jelenti – gyengébbek kedvéért -, hogy az ember ne ismerné el az Orbán kegyelméből és akaratából életben tartott Ország Ferencének hibáit vagy az amerikai világpolitika problémáit.
Csak ezeket válaszként használva akkor, amikor nem erről van szó, ez egyszerű menekülés a szembenézés elől.
Az elől, hogy taknyos az orrod.
Persze, tény, hogy Gyurcsány nem épített stadiont a pénzünkből a kertjébe és nem mondott fasiszta beszédet – de hogy jön ez ide?
Persze, tény, hogy az amerikaiak nem fenyegetnek atombombával és nem soroznak elítélt bűnözőket, nem lopják haza a mosógépeket és nem herélnek ki ellenséges katonákat videókamerán. De hogy jön ez ide?
Ne haragudj, de nem arról beszélünk, hogy Géza gusztustalan-e. Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem, de most a kérdés az, hogy TE gusztustalan vagy-e.
Beszéljük meg, hogy TE egy elnyomó, agresszív és kulturálatlan rablóbandát támogatsz-e mosolyogva vetve a keresztet.
Hogy taknyos-e az orrod.
És ha erre hajlandó voltál válaszolni, kész örömmel fogalmazom meg az álláspontomat Gézával, azaz az “ellenzékkel” vagy Bidennel kapcsolatban.
Valószínűleg meg is fogsz lepődni, mert én nem fekete-fehérben látom a világot, látom az ő hibákat is. De ettől még elítélem azt, ami nyilvánvalóan velejéig romlott.
Nem az a kiegyensúlyozott értékítélet, ha nem szólok, hogy taknyos az orrod, amíg a világon mindenki más meg nem törölte az orrát.
És végképp nem az a felnőtt hozzáállás, ha a saját hibád belátása helyett folyamatosan másokra mutogatsz.