Merkel és Urusula von der Leyen duó nyerte meg az Uniót

0

Bizarr, hogy Weber nem volt jó Orbánnak, Leyen viszont igen.
Urusula von der Leyen nemcsak a melegek házasságát, de örökbefogadási jogát is támogatta, menekültügyben kifejezetten liberális álláspontot képviselt, és 2015-ben a CNN-nek adott interjújában nagyon élesen támadta a magyar kormányt, mert embertelenül bánt a menedékkérőkkel a röszkei könnygázas oszlatáskor. (Ebből csinált a magyar állam látványos terrorista-pert később.) Weber viszont annak idején együtt mutatkozott Orbánnal, jelezve, hogy a CSU megérti a magyar álláspontot is.

Ehhez képest Orbán Viktor magyar miniszterelnök mindent megtett Weber megválasztása ellen, de támogatta von der Leyent, és a V4 csoport saját győzelmeként ünnepelte a végeredményt.

Ez is egy nehezen felfogható csavar a történetben, aminek az lehet a kulcsa, hogy a nyugati kormányok többsége – Merkel hathatós közreműködésével – Weber kiesése után egy Leyennél is balosabb-liberálisabb jelöltet, Frans Timmermanst erőltetett. Hogy ez hatalmas blöff volt-e Merkel részéről, vagy az események spontán alakultak így, az lehet, hogy sohasem derül már ki. Mindenesetre az európai diplomácia összes szépsége és csúfsága belesűrűsödött ebbe a néhány napba.

Forrás 444