Merkel lehetséges kancellár utódja a nevetgéléssel elbukhatta a kancellári tisztséget!

Egy friss közvélemény-kutatás szerint nem tett jót a németországi áradás Armin Laschet megítélésének.

 

A németek 26 százaléka gondolja úgy, hogy Armin Laschet, a jobbközép CDU kancellárjelöltje megfelelően tudná kezelni az áradások utáni helyzetet – ez derül ki a Civey közvélemény-kutató intézet legfrissebb elemzéséből, amit az elmúlt héten több németországi régióban történt katasztrófa után készítettek. Szociáldemokrata kihívója, Olaf Scholz esetében ez az arány 41 százalékos.

Sokan úgy vélték, hogy ez rossz gesztus, és ilyet nem szabadna csinálnia, amiért a kancellárjelölt elnézést is kért.

A brüsszeli politikus szerint Laschetnek, aki az áradásokban érintett Észak-Rajna–Vesztfália miniszterelnöke is, az sem használ, hogy kormánya nem reagált elég hamar a várható katasztrófát előrejelző figyelmeztetésekre.

Bauer Bence szerint azonban a népszerűségvesztés csak egy kilengés lehet, ezt mutatja a kutatás egy másik eredménye is: az emberek javarészt, 36 százalékban ugyanis a CDU/CSU válságkezelésében bíznak, szemben a SPD-ével, amiben csak 19 százalék, míg a zöldekében 17 százalék, tehát meglehetősen árnyalt a kép.

 

„Nemcsak a miniszterelnök, illetve az egyes kancellárjelöltek válságkezelését vizsgálták a németek, hanem a pártokét is, és azokat a kormányzati, nagy tapasztalattal bíró politikai erőit is, amelyek a jelöltek mögött vannak”

 

– magyarázta a szakértő.

A felmérés szerint a németek 70 százalékát nem befolyásolja a katasztrófa abban, hogy kire szavaz majd a szeptemberi szövetségi választáson. A CDU népszerűsége is töretlen, van ahol már 30 százalékkal vezet. Jelenleg a legvalószínűbb, hogy ősztől CDU–zöld-koalíció vezeti majd Németországot, ám az is elképzelhető, hogy a koalícióba a liberálisok is bekerülnek majd.