Merkely Béla: Fel kell készülnünk a negyedik hullámra is, de reméljük legyűrjük a vírust még az idén

A járvány harmadik hullámában cirkuláló vírus súlyos megbetegedéseket okozhat, amelynek hatását az egészségügy is érzi – hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Merkely Béla elmondta: a Covid-ellátó részlegek és az intenzív osztályok telítődnek, a lélegeztetőgépen lévő betegek száma is folyamatosan nő, amelyet a több új vírusmutáció megjelenése okozhat. Megjegyezte,

az új vírusmutációk a középkorúak és a fiatalok között terjednek leginkább, gyakran súlyos tüdőgyulladást okozva.

Az ellátórendszer terhelődéséről a szakember úgy fogalmazott: van még tartalék, hangsúlyozva, hogy az egészségügyi dolgozók vakcinációjának köszönhetően munkaképességük és biztonságuk is sokkal magasabb fokú, mint a járvány előző hullámaiban.

Az oltási stratégia kapcsán beszámolt arról, hogy a Semmelweis Egyetem munkatársai eddig mintegy hetvenezer oltást adtak be, sőt számos idősotthonban is segítették a bentlakók átoltást. A rektor reményét fejezte ki, hogy az oltások beadása után esni fog a megbetegedések száma, súlyos lefolyású esetek pedig nem alakulnak ki.

Arra, hogy az oltás felvételére értesítettek közül a háziorvosoknál csak minden második ember jelenik meg, hangsúlyozta:

minden egyes vakcina-visszautasítás erősen megnöveli a fertőzés valószínűségét.

Merkely Béla arra is kitért, hogy a szív- és érrendszeri betegek különösen ki vannak téve a koronavírusnak, ezért számukra azt javasolta, hogy vegyék fel az első felajánlott vakcinát.

A Semmelweis Egyetem rektora a járvány alakulása kapcsán elmondta: előbb-utóbb kialakul az immunitás, amit legjobb, ha a magyarok oltással szereznek meg.

 

A szakember úgy véli,

a járvány akkor fog megállni Magyarországon, amikor az oltottak és a fertőzésen átesettek száma eléri a 6-7,5 milliós arányt.