Merkely Béla ismét össze-vissza hazudozik!

A november 22. és november 28. között meghirdetett, országos oltási akcióhét alatt a Semmelweis Egyetem négy oltópontja jelentősen megemelt kapacitással működik majd – olvasható a Semmelweis Egyetem szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A Szputnyik V kivételével minden oltóanyag rendelkezésre áll. A legjobb oltás az, amely a vállunkban van

– mondta Merkely Béla, az egyetem rektora.

Varga Péter, az Ellátásszervezési Igazgatóság igazgatója tájékoztatott, hogy szerdától vasárnapig még egy további helyszínt is kinyitnak erre az időszakra annak érdekében, hogy a harmadik oltás iránti megemelkedett lakossági igényt ki tudják elégíteni – olvasható az egyetem oldalán.

A kormány hétfőtől vasárnapig tartó oltási akcióhetet tervez jövő hétre. A kórházi oltópontokon reggel hét és este hét óra között bárki felveheti a koronavírus elleni védőoltást. A tájékoztatás szerint az akcióban 101 megyei és városi kórház vesz részt. Az, hogy ki vehet részt az oltási akcióhéten, és milyen dokumentumok szükségesek az oltás felvételéhez, összefoglaló cikkünkből kiderül.

Mint arról az Index is beszámolt, az egyre romló járványhelyzet miatt a magyar kormány további szigorításokat jelentett be csütörtökön. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón részletezte, hogy

  • szombattól zárt térben újra kötelező a maszkhasználat – így a bevásárlóközpontokban, boltokban, színházakban. A szolgáltatások esetén ott kötelező a maszkviselés, ahol az üzlethelyiségben öt főnél többen tartózkodnak. A sportolás céljára szolgáló helyiségek kivételt jelentenek. Az iskolai maszkviselésről az igazgatóknak kell dönteniük.
  • Az ötszáz fősnél nagyobb rendezvényeket csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni.
  • Az egészségügyben a harmadik oltás felvételét is kötelezővé teszik.

Az erről szóló kormányrendelet egy nappal később jelent meg a Magyar Közlönyben. Az új szabályok szombattól életbe léptek, azonban hétfő az első hétköznap, amikor ezekre már nagyon oda kell figyelni. A járványügyi szigorítás részleteiről itt írtunk részletesen.