Merkely Béla: Közel a nyájimmunitás, nem lesz negyedik hullám itthon!

Optimistán nyilatkozott a hazai kilátásokról a szakértő.
Ott, ahol olyan magas a koronavírus elleni átoltottság, mint Magyarországon, nem fog bekövetkezni negyedik hullám – mondta a Semmelweis Egyetem (SOTE) rektora vasárnap a közrádió műsorában, amelyet a Telex szemlézett.

 

Merkely Béla arról beszélt, hogy Magyarországon nagy valószínűséggel közel vagyunk a nyájimmunitás eléréséhez vagy már el is értük, ez azonban nem jelenti azt, hogy egyes emberek, családok, akik nem oltatták be magukat, nem fertőződhetnek meg.

 

Azok között, akik nincsenek beoltva, továbbra is lehetnek súlyos lefolyású, akár halállal végződő megbetegedések is. Ezzel együtt arra számít, hogy tovább csökken a kórházban lévők száma, és mihamarabb egyszámjegyűre csökken a napi halálesetek száma, majd a járvány a nyár folyamán
„teljes mértékben eltűnik”.
Merkely Béla szerint annak, aki már átesett a koronavírus-megbetegedésen, elég egy védőoltás beadása is. Ahol volt bizonyított fertőzöttség, ott az első vakcina gyorsító hatású oltás. Aki viszont nem esett át a betegségen, annak nagy szüksége van a második oltásra is, mert az fogja jelentős mértékben emelni a szervezetben az ellenanyag szintjét és növelni a sejtes immunitás aktivitását.

 

Arra a felvetésre, hogy vannak, akik szerint – mivel a második oltás után nincs a szervezetükben elég antitest – szükséges lenne egy harmadik oltás is, Merkely Béla elmondta: az ellenanyagszint pontosan nem mérhető.

 

Sokféle ellenanyag keletkezik, a fertőzöttségi állapotoktól, oltásoktól függően „más és más típusú védettség alakul ki”, ezeket pedig nem lehet „egy az egyben összehasonlítani”. Az is számít, hogy az oltás vagy átfertőzöttség mikor történt.

 

A negyedik hullámmal kapcsolatban azt mondta, a gyógyszergyártók figyelik, a vírusmutánsok közül van-e olyan, amely „megkerüli” a rendelkezésre álló oltásokat.
„Én most biztos vagyok benne, jelenleg a világban nincsen olyan mutáns, amely bármilyen módon veszélyeztetné az emberiséget azzal, hogy ki tudná kerülni a környezetünkben nagy mennyiségben használt oltóanyagokkal elért védettséget”

 

– idézte szavait az MTI.
Megjegyezte ugyanakkor, hogy
létrejöhet olyan mutáns, amely nagyon távol van Magyarországtól, és akkor a visszafertőződés lehetősége elméletileg fennáll.
Lantos Gabriella, egészségügyi szakértő és prof. Dr. Boldogkői Zsolt, biológus szerint Magyarországon nem lesz nyájimmunitás. Ugyanis nincs oltva az egész lakosság és a környező országokban sincsenek.

Így egyszerűen lehetetlen a nyájimmunitás kialakulása.

Latos Gabriella szerint Merkely Béla SOTE rektor valótlanságokat állít és álhíreket terjeszt a lakosság felé.