Mészáros Lőrincé lett az MKB Bank és a Budapest Bank is!

2022 tavaszán MKB Bank Nyrt. néven egyesül a Budapest Bank és az MKB, majd 2023-ban a Takarék Csoport csatlakozik a jogi fúzióhoz – közölte a Bankholding az MTI-vel hétfőn.

A közlemény szerint 2022. március 31-én egyesül két tagbank, a Budapest Bank és az MKB Bank, megteremtve a bankcsoport egységes működésének alapját. A fuzionált bankok átmenetileg MKB Bank Nyrt. néven folytatják működésüket. A Takarék Csoport 2023 második negyedévében csatlakozik az egyesült bankhoz, addig a Bankholding a három bank folyamatos működési harmonizációját irányítja. A fúzióra vonatkozó terveket a tulajdonosok december közepén hagyják jóvá.

Az egyesülés nem jelent változást a bankcsoport tulajdonosi szerkezetében, a fúziós folyamatban résztvevő bankok tulajdonosa továbbra is a Magyar Bankholding Zrt. – rögzíti a közlemény. A Budapest Bank és az MKB Bank termékei és szolgáltatásai az eddig használt felületeken és módon továbbra is elérhetőek maradnak. A 2022. március végi fúziót követően az ügyfelek továbbra is a honos bankfiókokban intézhetik a banki ügyeket.

A tájékoztatás szerint a három bank összeolvadásából léptejövő óriásbank végleges márkanevét és arculatát a tervek szerint 2023 elején vezetik be,ezek kidolgozásán már dolgoznak. Az év végéig megvalósul az egységes szervezeti irányítási struktúra a Bankholdingban és tagbankjaiban. Az óriásbank két lépcsőben történő létrehozásáról szóló terv megvalósításához a bankcsoport tulajdonosainak jóváhagyása is szükséges, amely 2021. december 15-én várható.

A három tagbank integrációja – elsősorban annak komplexitása és mérete miatt – nem csak Magyarországon, de a régió és a kontinens pénzügyi piacán is egyedülálló – írják.

 

A közlemény hangsúlyozza:

a bankcsoport mérlegfőösszege alapján jelenleg is Magyarország második legnagyobb piaci szereplője .”Az óriásbank több szálon is kötődik Mészáros Lőrinchez: 48 százaléknyi tulajdonrésze van az MKB-ban, egyharmadát pedig egy szolnoki magánszemély tulajdonában lévő magántőkealap vette meg tavaly Mészáros üzlettársától, Szíjj Lászlótól.”

 

A Takarékbankot pedig az a Vida József irányítja, aki egyben a TV2 tulajdonosa is, és olyan régóta ismeri Mészáros Lőrincet, hogy még személyesen a felcsúti szakember kötötte be hozzájuk a gázt, szóval nem a tárgyaláson kellett bemutatkozniuk egymásnak.

Az OTP-val versenybe szállni képes nagybank létrehozása régóta napirenden van a kormányban és gazdasági köreiben, így nem meglepő, hogy a a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és a a Takarék Csoportot irányító MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. fúzióját a kormány tavaly decemberben nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a kormány.

Ennek köszönhetően a manővert már versenyjogi akadályok sem zavarhatják meg, ugyanis ha a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősíti bizonyos vállalkozások összefonódását, akkor azt nem kell bejelenteniük a Gazdasági Versenyhivatalnak, ami így hatáskör hiányában meg sem vizsgálhatja a fúziót.