Mészáros után már Tiborcz is rátenné a kezét a bankokra

A miniszterelnök veje az elmúlt időszakban rendkívüli munkabírással halmozta fel az újabbnál újabb szállodákat: átvett két osztrák síhotelt és egy mátraházi wellness hotelt Mészáros Lőrinctől, de rátette a kezét egy belvárosi butikhotelre is, és szerzett még egy belpesti, Dorottya utcai szállodát. Aztán amikor Marbellára költözött családjával, a spanyolországi Costa del Solon is beszerzett egy 84 szobás szállodát.

Válasz Online most utánanézett, miből futhatja Tiborcz István cégének ilyen ütemű terjeszkedésre, és cégiratokból az egyik legkevésbé megkevésbé meglepő választ kapták: nagyrészt Mészáros Lőrincék nemzetstratégiai bankholdingjától kap kölcsönöket.

A BDPST Group 60 milliárdos banki adósságállományából 55 milliárdot kaptak a Magyar Bankholding tagintézményeitől (Takarék-csoport, MKB, Budapest Bank) .

 

Ha Tiborcz Istvánék valamilyen különös oknál fogva mégsem tudnák fizetni a következő években a hiteleik törlesztőrészleteit, akkor az exkluzív ingatlanok többségénél Mészáros Lőrinc épülő bankholdingja veszi majd át a rendelkezési jogot. Vagyis a megszerzett vagyon mindenképp ugyanabban a körben marad. A felcsútiban

 

– jegyzi meg a lap.

A hiteleket ezekre az ingatlanokra vették fel:

  • Hotel Dorothea; Budapest V., Dorottya utca 2. (kivitelezés alatt) – 40,14 milliárd forint kölcsön a Takarékbanktól;
  • D8 Hotel; Budapest V., Dorottya utca 8. (új szerzemény) – 6,7 milliárd kölcsön az MKB Banktól;
  • A volt Iberostar Grand Hotel; Budapest V., Október 6. utca 26. (új szerzemény) – 5,21 milliárd kölcsön a Budapest Banktól;
  • Adria-palota; Budapest V., Zoltán utca 18. (felújítás alatt) – legalább 3,025 milliárd kölcsön a Budapest Banknak. Itt lap szerint a széljegyen már az is látszik, hogy a pénzintézet egy újabb, egyelőre ismeretlen összegű kölcsönt is biztosított a projektvállalatnak.

 

Ezek mellett Tiborczék az állami résztulajdonú Gránit Banktól is vettek fel hiteleket például a turai kastélyra vagy az Andrássy úti Alice Hotelre.

A tarcali Andrássy Kúria & Spa-ra pedig a Magyar Fejlesztési Bank adott nekik kölcsön. Ugyanakkor több ingatlannál, így az ausztriai és a spanyolroszági hoteleknél egyelőre nem látszik, hogy kellett-e hitelt felvenniük.

A BDPST Group sajtósa a lapnak csak annyit válaszolt, hogy a csoport az ingatlanpiaci akvizícióinak finanszírozását saját forrásból, illetve banki finanszírozásból biztosítják, mivel a finanszírozás részletei azonban üzleti titoknak minősülnek, így azokról nem közölnek részleteket.