Mi csak fizessünk és dögöljünk belem ad ők…Két-háromszoros fizetésemelést kaphatnak az állami csúcsvezetők januártól

0

Az Alkotmánybíróság elnöke 1,5 helyett 3,8 millió forintot fog keresni, de jól jár a Gazdasági Versenyhivatal vezetője is.

Egy kormánypárti törvényjavaslat szerint több állami szerv, hivatal, intézmény vezetője és helyettesei részesülhetnek hatalmas fizetésemelésekben – szúrta ki a Blikk. Vannak olyan vezetők, akiknek az illetménye megduplázódhat, de többen háromszor annyit vihetnek majd haza, mint korábban. Amennyiben a parlament megszavazza az indítványt, január elsejétől jár a megemelt fizetés az érintetteknek.

A javaslatban szereplő béremelés a kormánytól független alkotmányos intézményekről szól, mint például Gazdasági Versenyhivatal, Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósága vagy a Magyar Tudományos Akadémia, amelyek vezetőinek fizetése évek óta változatlan”

– tájékoztatta a lapot a Miniszterelnökség.

A nemrég benyújtott, a különleges jogállású szervekről és az általuk foglalkoztatottak jogállásáról szóló törvényjavaslatot szerint nem csak a vezetők fizetése emelkedhet: az ott dolgozók körében is bérfejlesztésre ad lehetőséget.

A legnagyobb nyertesek közé tartozik Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, akinek illetménye a mostani bruttó 1,5 millió forintról 3,8 millió forintra emelkedhet, de több mint kétmillió forintos fizetésemelésben részesülhetnek a GVH vezetői is: az elnöknek például 1,7 millióról 4 millióra ugrik a fizetése, a helyetteseinek pedig 1,3 millióról 3,6 millió forintra. Áder János köztársasági elnök 1,5 millió forint helyett 3,2 milliót kereshet jövőre, miután Kövér László házelnök fizetésének 110 százalékát kaphatja.

Lehet legitim érveket felhozni a fizetésemelések mellett, de itt inkább a lojalitást jutalmazzák”

– mondta a Blikknek Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója.

A lap összegyűjtötte, mely szervezeteknél emelhetik a vezetők fizetését, ez alapján Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője 997 ezer után 1,9, Darák Péter, a Kúria elnöke 1,5 millió helyett 3,2, a Nemzeti Emlékezeti Bizottság elnöke, Földváryné Kiss Réka pedig 661 ezer után 1,9 millió forintot kereshet majd.