Mi ebben a meglepő?:Több támogatást kapnak az egyházak, mint a kórházak

0

Mert amit a doktor nem tud meggyógyítani a Jó Isten majd megoldja…

Az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkárság mostani kimutatása szerint a felekezetek mintegy 30,7 milliárd forintos költségvetési támogatásban részesülnek – írja a Népszava.

  • Az egyszázalékos adófelajánlásoból az egyházak mintegy 12,1 milliárd forintot kapnak. Legalábbis a 31, „bevett egyházként” elismert vallási szervezet, amely jogosult az egyszázalékos adófelajánlásra. Iványi Gábor egyháza továbbra sem szerepel a felsorolásban.
  • Az ingatlanjáradék – amit a hajdan egyházi tulajdonban lévő, de átadásra nem került ingatlanok után fizet az állam – összesen 9,1 milliárdot tesz ki.
  • Az egyházi közgyűjtemények és közművelődési intézmények támogatása is meghaladja a 3 milliárd forintot, az ötezer lakosnál kisebb településeken szolgálatot teljesítő egyházi személyek jövedelempótléka pedig a 2,5 milliárdot. Majdnem ugyanennyi jut hittanoktatásra is.

A költségvetési támogatásból a katolikus egyház kapja a legnagyobb részt, 18,2 milliárd forintot, míg a Magyarországi Református Egyház 6,3 milliárd forintra számíthat. A többi felekezetnek összesen jut 6,1 milliárd forint.