Mi Hazánk = Fidesz. Orbán menekülőutat választ, ha kipukkan a Kis Gömböc

0

A Mi Hazánk Mozgalom ismét bizonyította, hogy semmiképpen nem a Fidesz fiókpártja, dehogy. Noha ez már korábban is köztudott volt, azért nem árt, ha a párt vezetése megerősíti az álláspontját. Történt ugyanis, hogy Szekszárdon megismételt választásokat írtak ki – méghozzá a kormánypárt beadványa nyomán –, ami igen komolyan megkeverheti a lapokat Tolna megye székhelyén. A nem hivatalos eredmények szerint ugyan a fideszes Ács Rezső lett a polgármester, ám a képviselő testületben többségbe kerültek az ellenzéki politikusok, amit a kormánypárt nem tudott, és nem is akart elfogadni. A 8-7-es arány elfogadhatatlan volt Orbánék számára ezért kezdeményezték és el is érték a választás megismétlését. Nincs persze garancia arra, hogy a megismételt voksolást követően a Fidesz számára is elfogadható eredmény születik, de azért megpróbálják.

A választások tétje tehát óriási, hiszen Tolna megye székhelyéről van szó, a Fidesz zsebpártja, a Mi Hazánk viszont mégis úgy döntött, hogy az árnyékból újra kilépve, bizonyítanak a kormánypártnak. Aki eddig esetleg hitt abban, hogy a szélsőjobboldali párt valóban függetlenként működik, azt el kell keserítenem:

Czank István és Sütő Péter jelöltek a Mi Hazánk Mozgalom elnökségének határozott kérése ellenére, saját, személyes döntésekre hivatkozva, nem mérettetik meg magukat a megismételt választáson, ugyanakkor semmilyen párt vagy szövetség javára nem léptek vissza. A két korábbi képviselőjelölt nem tagja a pártunknak, ezért etikai eljárást nem tudunk indítani ellenük. A Mi Hazánk Mozgalom egyetlen, a holnapi szekszárdi megismételt választáson újra induló jelöltet, pártot, szövetséget sem támogat.

Ez volt a Mi Hazánk reakciója a 444 megkeresésére, amely elég komolyan bemutatja mi is húzódik a pártban. Az eddig sem volt titok, hogy igen szoros szálak fűzik a kormánypárthoz, azonban ezúttal ismét megmutatták, hogy ugyanannyira függetlenek, mint Polt Péter a főügyészség élén. Már annak látszatát sem kívánják feltartani, hogy egy valóban ellenzéki pártról lenne szó. Noha ki nem jelentették, mégis csak az nem hiszi azt, hogy a Mi Hazánk a Fidesz egyik szélsőséges szövetségese, aki egyébként sem akarja ezt elhinni. Egy valóban ellenzéki párt ilyet soha nem tenne, hiszen azonnal kiderülne, hogy melyik térfélen játszik, a Mi Hazánk esetében ez vélhetően nem szempont.

Bizonyítottak persze már korábban is, a mostani eset azonban talán még szembetűnőbb, mint a korábbiak. Egyetlen nappal a megismételt választás előtt visszalépni lényegében egyenlő a beismeréssel. Az eredmények ugyanis igen szorosak voltak Szekszárdon, ezért a visszalépés komoly fegyvertény lehet a kormánypárt javára. Szükségük van arra, hogy Ács mellett a közgyűlést is a saját embereikkel töltsék fel, hiszen a gondtalan szabadrabláshoz városvezetéshez ez szükségeltetik. A többség nélkül ugyanis nehéz kétes ügyleteket lebonyolítani, amivel vélhetően a helyi jelölt is pontosan tisztában van.

Ennek nem kis tétje van, hiszen ezen a két képviselői helyen múlhat a testületi többség, a két mihazánkos pedig majdnem 5 százalékot kapott október 13-án két olyan körzetben, ahol az ellenzék egyaránt kevesebb mint 2 százalékkal nyert. (444)

Mi más, ha nem ez a tökéletes példája annak, hogy a Mi Hazánk a Fidesz szekerét tolja? Mondhatnak, amit akarnak, de azon elég nehéz túllépni, hogy szinte folyamatosan olyan döntések születnek, amelyek a kormánypárt érdekeit szolgálják. Véletlen? Kötve hiszem. Persze nyilvánvalóan jó lenne azt gondolni, hogy a két párt nem egy és ugyanaz, ilyen álomba mégis fölösleges ringatni saját magunkat. A Mi Hazánk egy olyan párt, amelynek vezetői minden gond nélkül kimondják azt, amit a Fidesz vezetése ugyan sokszor gondol, mégsem nyilatkoztathat ki nyíltan. A Fidesz már jó ideje bizonyította, hogy egy szélsőjobboldali párt, mégis úgy gondolják, ezt nyíltan kockázatos kimondani. Emiatt is jöhetett létre ez az új párt, amely nem riad vissza a rasszista, xenofób kinyilatkoztatásoktól sem. A legnagyobb gond ezzel az, hogy igen sokan gondolkodnak hasonló módon ma Magyarországon, ezzel új híveket szerezve a pártnak.

Aki ezek ellenére is kételkedne esetleg, annak az alábbi sorokat ajánlanám figyelmébe:

Bomba Gábor elmondása szerint a Mi Hazánk helyi vezetője korábban, még jobbikosként is rendre támogatta a városvezetést, illetve hogy a párt máshol is a kormánypártok segítségére siet. Tegnapi hír például, hogy a Mi Hazánk segítségével fúrta meg a Fidesz az új, ellenzéki polgármestert Tatabányán.

Forrás: Ludvig Jenő/facebook