Mi lesz velünk azután, hogy Ukrajna megnyerte a háborút?

Ugyan az oroszok háborúja Ukrajna ellen még vélhetően hosszú ideig el fog tartani, egy felelős magyar kormánynak fel kell arra készülnie, hogy mi lesz utána.
Kiindulási pontnak azt ma már elég magabiztosan kijelenthetjük, hogy ezt a háborút Ukrajna meg fogja nyerni. A megnyerés mértéke persze kérdéses: meg tudja-e tartani keleti szomszédunk a 2014 előtti területét, vagy bizonyos területveszteséget el kell majd szenvedniük? Ami biztos:
🔵 Erkölcsileg hatalmas tőkével fognak rendelkezni: az ukrán nemzettudat a győztes háborúval annyira meg fog erősödni, hogy ez jelentős diplomáciai előnyt fog nekik jelenteni (legalábbis rövid távon, ameddig nem játszák el ezt a tőkéjüket)
🟡 Európa egyik legnagyobb katonai erejével fognak rendelkezni, ami a szintén felértékeli majd Ukrajnát
🔵 Az ország romokban lesz: az újjáépítés akár évtizedekig a mindenkori ukrán kormány legfontosabb gazdaságpolitikai feladata lehet, valamint nagy kihívás lesz a leszerelés és a békés mindennapokra való átállás.

Akárhogy is lesz, a magyar kormánynak elemi érdeke egy jó viszony kiépítése Ukrajnával.

Egyrészt gazdaságilag hatalmas üzlet lesz az ország újjáépítése, amiben előnyből fognak indulni azok az országok, amelyek a háború kezdete óta nagy mértékben támogatják keleti szomszédunk honvédő háborúját. Ebben a versenyben már lemaradtunk, de sosem késő kárt enyhíteni.
Másrészt diplomáciailag is komoly igazodási pont lesz a háborúban tett oldalválasztás a háború lezárta után is. Azok az országok, amelyek a győztes Ukrajnát támogatták a háború alatt, jelentős diplomácia tőkével fognak bírni utólag is azzal, hogy “mindig is a jó oldalon álltak”.
De nekünk, magyaroknak, van még egy nagyon fontos harmadik pont is.

Akár tetszik ez nekünk, akár nem, az ukrán nacionalizmus fel fog erősödni, nem fogják elfelejteni azt, melyik nációk álltak mellettük és melyikek voltak ellenük a honvédő háborújuk során. Ha a magyar kormány fenntartja az oroszpárti politikáját, akkor a háború után a kárpátaljai magyarok fogják meginni ennek levét.

Tehát a magyar külpolitika legfontosabb érdeke lenne, hogy mielőbb rendezzük a viszonyunkat Ukrajnával, mielőbb egyértelműen az ő oldalukra álljunk. Ne legyünk megint a vesztes oldalon, ahogy a történelmük során szinte mindig 💙💛

Ha megint a vesztes oldalon jövünk ki egy háborúból, annak hosszú évekre mi fogjuk meginni a levét 😞

Buzinkay György